Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Hradecký kraj potřebuje dotáhnout investiční akce. Pomůže miliardová půjčka od České spořitelny

Hejtmanství se rozhodlo, že si vezme půjčku ve výši 1,2 miliardy korun. Tu poskytne Česká spořitelna. Za peníze chce kraj dokončit například druhou etapu modernizace nemocnice v Náchodě. Peníze použije i na nové stavby v areálech nemocnic v Jičíně a Trutnově nebo u hradeckého Domova U Biřičky.

Vedení Královéhradeckého kraje oslovilo celkem čtyři banky. Nejlepší podmínky úvěru nabídla Česká spořitelna. „Rozhodujícím kritériem byla cena peněz – tedy úrok vypočtený na principu 6M PRIBOR a dále poplatky spojené se správou úvěru. Celé řízení bylo transparentní. Výhodou je to, že kraj nemusí úvěr čerpat, aniž by mu za to hrozila jakákoliv sankce,“ vysvětluje náměstek hejtmana Rudolf Cogan (STAN). 

Podle mluvčího Královéhradeckého kraje Dana Lechmanna nyní nelze říct, zda se úvěr vyčerpá celý. „Čerpání úvěru tak bude záviset na investiční aktivitě kraje a vývoji jeho daňových a ostatních příjmů,“ řekl. Pokud by se na trhu objevila lepší nabídka, může kraj úvěr kdykoli splatit.  

V hospodaření kraje chybí miliarda  

Hospodaření Královéhradeckého kraje nechalo v kase díru ve výši 1,1 miliardy korun. Původně byl rozpočet na rok 2020 schválen jako schodkový ve výši 400 tisíc korun. Jeho konečnou výši nakonec ovlivnilo čerpání státních peněz a koronavirová krize.  

„V porovnání s rokem 2019 se zvýšily skutečné příjmy i výdaje. O miliardu a čtvrt se zvýšil také objem dotací čerpaných ze státního rozpočtu. Naproti tomu o více než čtvrt miliardy poklesly sdílené daňové příjmy, jako přímý dopad koronavirové krize. Pozitivní je trend, kdy se zvýšil podíl kapitálových výdajů na úkor běžných,“ řekl Cogan.  

Nejvíce peněz šlo v Královéhradeckém kraji do školství, dopravy a sociálních služeb. Na účtech měl kraj ke konci roku více než dvě miliardy korun. „Tyto prostředky jsou ale většinou účelově vázané například na evropské projekty nebo v souladu s vodním zákonem na rozvoj vodohospodářské infrastruktury obcí,“ dodal Lechmann. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky rozpočet, půjčka, schodek, Česká spořitelna, miliarda, Královéhradecký, kraj, investice, akce, nemocnice, peníze, Královéhradecký kraj, úvěr, Domov U Biřičky, Trutnov, Náchod, Jičín, Rudolf Cogan, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj potřebuje dotáhnout investiční akce. Pomůže miliardová půjčka od České spořitelny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.