Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po tropickém víkendu přišlo léto. S ním dorazí bouřkové období

Česká republika má za sebou tropický víkend. Na některých místech v České republice bylo naměřeno přes 35 stupňů Celsia. Dnes ráno začalo oficiální léto. S ním však přichází bouřkové období, tvrdí meteorologové. Varování před bouřkami platí pro velkou část republiky od dnešních 14 hodin až do večera.

V sobotu nastal letošní první supertropický den, kdy teploty přesáhly 36 stupňů Celsia. Rekord padl na 40 stanicích po celé České republice.  

Tropický víkend využila řada lidí ke koupání. Například na koupaliště Flošna v Hradci Králové dorazilo v sobotu přes dva tisíce lidí. V jednu chvíli se u vstupu dokonce tvořila fronta, jelikož byla vyčerpána maximální povolená kapacita uvnitř areálu.  

O něco lépe na tom byli lidé, kteří vyrazili za přírodním koupáním. Voda v rybnících a nádržích v Královéhradeckém kraji je zatím v pořádku. Pouze v Oborském rybníku u Jinolic na Jičínsku hygienici upozornili na sníženou průhlednost vody a zvýšené množství chlorofylu ve vodě. Zároveň dodávají, že se může kvalita vody velice rychle měnit. Po každém přírodním koupání by se měli plavci osprchovat.   

Na východě Čech mají tropické teploty vydržet i během dneška. Meteorologové v maximech slibují až 31 stupňů Celsia. V Krkonoších bude v průměru kolem 26 stupňů. Od 14:00 začne pro celý Královéhradecký kraj platit varování před bouřkami. První, tedy nízký stupeň nebezpečí, bude v platnosti až do dnešních 23:00. Následně se riziko zvýší na druhý stupeň. Ten bude trvat do zítřejších 9:00.

Od zítřka se začne postupně ochlazovat. Úterní maximální teploty budou mezi 24 a 27 stupni Celsia. Opět se mohou přidat dešťové přeháňky a ojediněle i bouřky. Podle dlouhodobé předpovědi klesnou teploty až na pátečních 22 stupňů. 

Ohodnoť článek

Foto Hunt_on_Photos_Studio | Pixabay | Zdroj údaje ČHMÚ

Štítky ČHMU, víkend tropy, počasí, teploty, předpověď, meteorologové, bouřka, varování, ochlazení, léto, Královéhradecký, kraj, Česko, stupeň Celsia, koupání, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Flošna, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po tropickém víkendu přišlo léto. S ním dorazí bouřkové období  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.