Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pátrání po seniorovi v Orlických horách skončilo šťastně. Pomohla i policie z Polska

Úspěšně skončilo pátrání policistů a dobrovolných hasičů po seniorovi z Rychnovska. Krátce před půl osmou vyrazil na svoji chatu v Orlických horách, kam nedorazil. Podle jeho rodiny se mu rozbilo auto. Tento případ má šťastný konec. Jiné můžou skončit tragédií, varuje policie.

„Do pátrací akce bylo okamžitě zapojeno hned několik jednotek policie i s policejními psovody, Sbor dobrovolných hasičů Deštné v Orlických horách, hasiči z Dobrušky, příslušníci Horské služby i asistence ze strany Letecké záchranné služby a zkontaktována byla i polská strana,“ potvrdila mluvčí policie Lucie Konečná.  

Muže se podařilo najít po třech hodinách od nahlášení jeho pohřešování. Pohyboval se na polské straně hranic a skončil v rukou lékařů.  

Při pátrání pomůže selfie nebo reflexní oblečení  

Policie České republiky každoročně pátrá po více než dvou stovkách seniorů, kteří se ztratí převážně v lese. Většinou v dobré kondici přijedou k lesu autem, vezmou houbařský košík a vyrazí. S přesvědčením, že se za chvilku vrátí, vyrazí nalehko, bez léků a často i bez telefonu. 

„Velice rychle se může změnit jejich zdravotní stav, pak už je pozdě,“ varuje mluvčí policie Zuzana Pidrmanová. Podle policie stačí málo a senior ztratí přehled o tom kde je, i když místo moc dobře zná. Výjimkou nejsou ani různá zranění, vymknuté kotníky nebo pády. V takových případech se stav seniora může rychle zhoršovat a může pro něj být obtížné i přivolání pomoci. 

„Seniorům či chronicky nemocným rozhodně doporučujeme nepodceňovat přípravu, a i v případě krátkých procházek alespoň informovat blízkou osobu o lokalitě, kam se vydávají,“ upozorňuje policie. 

U delších procházek do přírody je nezbytné, aby si přibalili dostatek tekutin, svačinu, užívané léky a oděv odpovídající ročnímu období. Nevhodné jsou podle policie například maskáčové vzory a tmavé barvy. Naopak. Dobrou pomůckou může být pestrobarevná bunda. 

Ve všech případech je vhodné nevycházet bez nabitého mobilního telefonu. „Ne vždy je všude dobrý signál pro dovolání se, doporučujeme do kapsy přibalit obyčejnou píšťalku, kterou se dá lehce přivolat pomoc či upozornit na nebezpečí, že něco není v pořádku,“ dodává Jan Rybár, vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR. 

Policie dále doporučuje, aby každý z nás naučil svého dědečka a babičku pořídit jednoduchou selfie fotku. Tu by měl senior udělat pokaždé, když jde sám do přírody. „Je však důležité, aby si ji nenechal v telefonu. Je nutné, aby jí před odchodem poslal rodině,“ dodala mluvčí Pidrmanová. V případě, že se senior dostane do problému, může fotka pomoct v pátrání policii. 

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky pátrání, Rychnovsko, Orlické hory, senior, policie, hasiči, Polsko, hranice, prevence, rada, vybavení, oblečení, výlet, psovod, okres Rychnov nad Kněžnou, sbor dobrovolných hasičů, Lucie Konečná, Česko, Dobruška, Deštné v Orlických horách, Policejní prezi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pátrání po seniorovi v Orlických horách skončilo šťastně. Pomohla i policie z Polska  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.