Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Bonnie a Babeta jsou ve dvorské zoologické zahradě už půl století. Výročí oslaví hostinou

Tento měsíc uplyne přesně 50 let od chvíle, kdy se do Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem přistěhovala dvojice Bonnie a Babeta. Samice šimpanze svoje výročí oslaví ve čtvrtek odpoledne. Ošetřovatelé jim připraví speciální hostinu. Jídlo mohou výjimečně přinést i návštěvníci zahrady.

Za dobu strávenou ve východočeské zoologické zahradě zažila tahle dvojka mnohé. Pamatují například ředitele Josefa Vágnera. Málo jaká zvířata se pak mohou chlubit tím, že za svůj pobyt vystřídala hned tři adresy. Původně žily v Exotariu, pak v pavilonu opic a v současnosti obývají Pavilon goril.  

„Zejména Bonnie byla v podstatě maskotem zahrady. Když do Dvora přišla, byla velmi malá a často se vydávala mimo klec. Jak rostla, zjišťovala, že je mnohem silnější než její lidští opatrovníci. A rostlo jí tak i sebevědomí, takže dnes je navzdory věku stále dominantním zvířetem skupiny,“ říká zooložka Gabriela Linhart. I ve svém vysokém věku brání svoji tlupu před možným nebezpečím. Naopak Babeta zůstala po celý život hodnou samicí, která je k ruce ošetřovatelům.  

Výročí oslaví dvojice speciální hostinou  

50 spokojených let v zoologické zahradě si zaslouží pořádnou oslavu. Narozeninový mejdan se bude konat i s ostatními členy skupiny ve čtvrtek 17. června od 13:00. Ošetřovatelé pro gorily připraví enrichmentovou hostinu. 

Zcela výjimečně mohou jídlo přinést i sami návštěvníci zahrady. Potraviny mohou nechávat v předem připravených krabicích u přístřešku před výběhem šimpanzů. „Prosíme příznivce šimpanzů, aby nosili výhradně listové saláty jako římský, ledový či čínské zelí. Šimpanzi milují i čekanku,“ upřesňuje Linhart. Další dobrou volbou můžou být neochucené ořechy, sušené bylinky, kvalitní ovocné a bylinné čaje. Oslavenkyně nepohrdnou ani hračkami pro zvířata.  

S postupujícím časem se změnil styl výchovy  

Po tak dlouhé době v jedné zoologické zahradě se Bonnie a Babeta staly svědky vývoje lidoopů. Největší změna nastala v jejich prostředí. Jejich první domov byl v takzvaném Exotariu – dnešním vodním světě. Dvojice žila v malé kleci se dvěma prosklenými boxy. V roce 1984 nastalo první stěhování do nového opičince s přírodními výběhy. I ten ale postupně zastaral a poslední stěhování nastalo v roce 2012. 

Stavba Opičince v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem | foto: Petr Bednář

A zásadně se proměnil i jídelníček lidoopů. „Bylo obvyklé, že dostávali chleba, pudinky, rýžové nákypy, piškoty, Carob nebo kakao. Ve velké míře se pracovalo i s mléčnými výrobky, které jsou z dnešního pohledu nevhodné,“ popisuje zooložka. Výjimkou nebylo ani velké množství ovoce. Problém byl v tom, že Evropské ovoce je šlechtěné a aby lidem chutnalo, obsahuje velké množství cukru.  

„Dnes šimpanzi ovoce dostávají pravidelně, ovšem každý do ruky přes mříž. Jen tak se dá zajistit, že má každý jen právě tolik, kolik je vhodné. Zbytek potravy tvoří zelenina od okurek přes saláty až k rajčatům a také takzvaný okus, tedy listnaté větvě,“ vysvětluje ošetřovatelka. 

Bonnie a Babeta patří mezi nejstarší šimpanze v Česku 

Z pohledu ošetřovatelů jsou Bonnie a Babeta veteráni. Společně s jejich partnerem jménem Digo dostali tři nové parťáky z Maďarska. Ačkoliv měla zahrada ze spojení takto starých lidoopů strach, nakonec proběhlo vše bez komplikací.  

„Měli jsme obavy z reakce dominantní Bonnie. Ta ale znovu ukázala svou inteligenci, když několik dnů vyčkávala a sledovala, jak se nováčci budou chovat. Pak namísto bojů zvolila taktiku uzavírání výhodných koalic, díky čemuž je na vrcholu hierarchie dodnes,“ uzavírá Gabriela Linhart. 

Ve vztahu dosud nerozlučné dvojice Bonnie a Babety to však znamenalo velkou změnu. Bonnie se výrazně sblížila s mladou a silnou samicí M, zatímco Babeta se uchýlila k samci Dingovi. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem | Simona Jiřičková | Zdroj s využitím tiskové zprávy

Štítky Bonnie, Babeta, výročí, ZOO, Safari Park, Dvůr Králové, zvířata, 50 let, oslava, šimpanz, historie, zoologická zahrada, zahrada, Dvůr Králové nad Labem, ZOO Dvůr Králové, Josef Vágner, ovoce, Petr Bednář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bonnie a Babeta jsou ve dvorské zoologické zahradě už půl století. Výročí oslaví hostinou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.