Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní výročí bitvy 1866 nabídne bitevní scénu a program po celém kraji

Během letošního roku si budou města v Královéhradeckém kraji připomínat 155. výročí bitvy 1866. V ní se střetla vojska Pruského království a Rakouského císařství. Řada měst připravuje svůj vlastní program. Dojde i na rekonstrukci bitvy u Chlumu.

Oficiální program nabídne bitevní scény  

Jedna z prvních akcí, která má připomenout výročí bitvy 1866, bude 19. června v Cerekvici nad Bystřicí. Na programu je například příchod generála Franseckyho, průvod ke hřbitovu a kapli sv. Štěpána nebo mše. Hlavním bodem bude představení restaurovaného obrazu veřejnosti a křest publikace „Příběh zapomenutého obrazu 1866". 

Na oficiálním programu je i tradiční bitevní scéna, která se bude konat v sobotu 3. července přímo na bojišti. Ta se zaměří na korunního prince Alberta Saského v bitvě. Z letošní bitevní scény vznikne i materiál pro nový dokumentární film. Jen o den dříve je v plánu odhalení opravených pomníků v Dlouhých Dvorech. 

Letošní program si připravila i radnice v Trutnově. V bitvě u Trutnova se střetlo zhruba 60 tisíc pěšáků, čtyři tisíce jezdců a 25 dělostřeleckých baterií. „Tato válka ovlivnila následující vývoj nejen našeho města či české země, ale celé Evropy,“ řekl k příležitosti trutnovský starosta Ivan Adamec (ODS). 

V Trutnově se bude akce konat v neděli 27. června. Začne v 11:00 na Krakonošově náměstí, kde vojáci v dobových uniformách natřou pamětní desku 1866. „Deska s datem bitvy připomíná odvedení trutnovských obyvatel do zajetí. Natírá se v den bitvy černou barvou na znamení smutku,“ říká Adamec. Hlavní program začne ve 14:00 u Janské kaple. Od 16:00 bude na vrchu Šibeník u pomníku generála Gablenze připraveno posezení s vojáky a koncert kapely Pěna. 

Bitva u Hradce Králové (1866) 

Bitva u Hradce Králové či bitva u Sadové nebo u Chlumu se odehrála 3. července 1866 mezi Hradcem Králové a vesnicemi Hořiněves, Sadová, Mokrovousy a Přím. Šlo o rozhodující střetnutí mezi rakouským císařstvím a pruským královstvím v Prusko-rakouské válce. 

Bylo to největší vojenské střetnutí na území Čech a Moravy. Zapojilo se do něj 436 tisíc vojáků. Současně jde o druhou největší bitvu 19. století.  

První vojáci rakouské armády dorazili už krátce po půlnoci a rozmístili se do deset kilometrů dlouhé linie. První střet, ve kterém se potkali Rakušané a Sasové, nastal hned po svítání. Díky moderním dělům a vybavení rakouské armády se během dopoledne nerozhodlo. Zlom nastal až s příchodem pruské II. armády, která kolem třetí hodiny odpoledne dobila Chlum.  

Rakušané se dali na ústup a za krycí palby prchali kolem obce Střezetice. Kolem páté odpoledne se jim ústup skutečně podařil a pruská armáda je nadále nepronásledovala.  

Výhra pruské pěchoty se často připisuje na vrub moderní technice. Především jejím puškám, které se nabíjeli zezadu. Rakouské pušky však měly delší dostřel a daleko větší přesnost. Za neúspěch Rakouska tak pravděpodobně může špatná taktika.  

Statistika bitvy u Hradce Králové:  

Rakouská strana vykázala 5700 mrtvých, 7,5 tisíce pohřešovaných, 7,5 tisíce zraněných a 22 tisíc zajatých vojáků. Rakouští vojáci nasadili téměř šest tisíc koní, 200 děl a přes 600 povozů.  
Ve spojeneckém saském armádním sboru zemřelo 130 vojáků, 430 jich bylo pohřešovaných a 900 raněných.  
Pruské ztráty byly mnohem menší; 2000 mrtvých, asi 300 pohřešovaných a 7 tisíc zraněných vojáků. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky výročí, Hradec Králové, Chlum, bitva 1866, Königgrätz, rekonstrukce, program, historie, Rakousko, Prusko, Sadová, bitva u Hradce Králové, Trutnov, Armáda Rakouska, Rakouské císařství, Pruské království, Královéhradecký kraj, Ivan Adamec, ODS, Albert Saský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní výročí bitvy 1866 nabídne bitevní scénu a program po celém kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.