Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do nové korouhvičky na střeše staré radnice v Náchodě bylo umístěno časové pouzdro. Obsahuje aktuální dokumenty

Tento týden byla kompletně dokončena rekonstrukce korouhvičky s makovicí na budově staré radnice v Náchodě. Do ní bylo umístěno pět zapečetěných tubusů, které slouží jako časová schránka. Obsahují informace o rekonstrukci, současné bankovky i program divadla.

Umístěním časového pouzdra na vrchol radnice město pokračuje v tradici. To původní našli řemeslníci v roce 2019, kdy začala oprava korouhvičky. V makovici bylo několik dokumentů z předchozích oprav v roce 1915 a 1984. Většina z nich byla zabalena jen do alobalu.  

Současné časové pouzdro je složeno z pěti samostatných měděných tubusů. Jeden z nich obsahuje původní dokumenty, další jsou doplněné o současné materiály. „V tubusech je text o opravě věže radnice, program městského divadla, propagační materiály města, plán města, sada poštovních známek, dokument k investičním akcím města a soudobé bankovky a mince,“ potvrdila mluvčí radnice Nina Adlof

Původní makovice musela být ze střechy staré radnice sundána kvůli jejímu stavu. Během větru se houpala a hrozilo, že upadne. Rekonstrukce začala před třemi lety, ale kvůli pandemii nabrala zpoždění. „Opraven musel být také trn pro usazení, který byl zcela poškozen. Během opravy došlo k vytvoření kapsy do dutiny makovice pro možnost vložení dobových dokumentů," upřesnil starosta Jan Birke (ČSSD). 

Rekonstrukce náchodské makovice i její následné usazení stálo 28 tisíc korun. Na vrchol historické budovy se vrátila během pondělí 14. června. Do osmatřicetimetrové výšky je vysadili z vysokozdvižné plošiny.  

„Při další opravě tak budou mít budoucí generace unikátní možnost se prostřednictvím uložených materiálů seznámit s aktuálními informacemi z Náchoda v roce 2021. Věříme, že to bude až za desítky let,“ doplnila mluvčí. 

Ohodnoť článek

Foto město Náchod

Štítky Náchod, historie, radnice, budova, korouhvička, makovice, dokument časová schránka, pouzdro, oprava, Jan Birke, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do nové korouhvičky na střeše staré radnice v Náchodě bylo umístěno časové pouzdro. Obsahuje aktuální dokumenty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.