Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na hradeckém letišti vznikne multifunkční areál se zábavou po celý rok

Část areálu letiště by se měla změnit na celoroční zábavnou zónu pro všechny věkové generace. Dlouhodobým nájemníkem je společnost Ameba Production, která na letišti pravidelně pořádá například festival Rock for People. Za několik desítek milionů korun by zde mělo vzniknout například kluziště, hřiště na plážový volejbal nebo rodinný park.

Areál pro pořádání festivalů na letišti v Hradci Králové má rozlohu zhruba 40 hektarů.  

Zábavný celoroční areál by měl postupně vznikat na celé ploše areálu Festivalparku. V několika následujících letech by zde měl vzniknout prostor na pořádání vícedenních hudebních, divadelních i filmových festivalů. V plánu je vybudování rodinného parku a sportovišť. Lidé zde budou mít k dispozici hřiště na plážový volejbal, venkovní posilovnu nebo kluziště pro veřejné bruslení. Celý areál by měl fungovat i jako jakýsi kongresový prostor. 

Podle majitele společnosti Ameba Production Michaela Thomese by zde vznikl i prostor na pořádání svateb, módních přehlídek nebo společenských akcí. Většina z těchto událostí by se mohla uspořádat v jednom z hangárů. „Smyslem tohoto projektu je sjednotit několik odvětví na jedno místo a nabídnout prakticky různorodé využití areálu pro jakoukoliv věkovou skupinu,“ řekl Thomes. Součástí by mělo být i ubytování pro návštěvníky areálu. 

Ve festivalovém areálu letiště by ještě letos mělo vzniknout cirkusové šapitó. V něm je v plánu uspořádat sérii deseti malých koncertů hudebních kapel. I nadále by se měl v areálu konat i pravidelný festival Rock for People.  

Areál bude energeticky soběstačný  

Podle Thomese zde vznikne energeticky soběstačný areál, který využije maximálního množství obnovitelných zdrojů. „Tyto zdroje mají pokrýt všechnu, nebo alespoň většinu potřebné energie,“ potvrdil Thomes. Postupně by se měla v areálu objevovat celá řada solárních panelů. V budoucnu se plánuje i s testovacím okruhem pro elektromobily.  

„Jedná se o projekt, který má mezinárodní přesah. To by mohlo znamenat vzestup cestovního ruchu i ekonomiky ve městě. Areál by také mohl nabídnout spoustu nových pracovních možností pro hradecké občany,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).  

Společnost Ameba Production letos převzala všechny nájemní smlouvy po bývalých nájemnících pozemků ve festivalové části letiště. V současné době probíhá vyjednávání s městem, soukromými majiteli pozemků v okolí a armádou, která některé z pozemků vlastní.  

„Pravděpodobně bude třeba do některých objektů investovat, a to nejen do údržby, ale zejména do rozvoje. Řešit bude nutné například napojení na inženýrské sítě a podobně,“ doplňuje náměstek primátora Pavel Marek (ANO). Právě tím se bude muset začít. V současné době u areálu nechybí jen zmiňované inženýrské sítě, ale také infrastruktura.  

Nájemce areálu má v plánu centrum budovat postupně. Předpokládá, že v následujících pěti letech proinvestuje desítky až stovky milionů korun. 

Ohodnoť článek

Foto Rock for People

Štítky letiště, Festivalpark, centrum, Ameba Production, kultura, Hradec Králové, plán, festival, Rock for People, pozemek, Pavel Marek, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradeckém letišti vznikne multifunkční areál se zábavou po celý rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.