Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za PCR i antigenní testy lidé v hradeckém kraji zaplatí méně. Řada nemocnic zlevnila

Samoplátci zaplatí ode dneška v nemocnicích Královéhradeckého kraje za PCR test na koronavirus 700 korun, méně než stanovenou maximální cenu. Cenu za odběr, vyšetření a vydání certifikátu sjednotily všechny tři mikrobiologické laboratoře krajských nemocnic v Náchodě, v Trutnově a v Rychnově nad Kněžnou. Cena platí pro všech pět odběrových míst v krajských nemocnicích.

Podle úterního nařízení ministerstva zdravotnictví samoplátce zaplatí za PCR test nejvýše 814 korun a za antigenní test nejvýše 201 korun. Dosud PCR testy stály v nemocnicích kraje zhruba 1500 korun a antigenní asi 350 korun. Antigenní testy samoplátce v krajských nemocnicích nyní vyjdou na 201 korun. Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde se v kraji také testuje, si účtuje od samoplátců za PCR test 814 korun a za antigenní 201 korun.

Od června mají lidé bez doporučení lékaře či hygieniků nárok na dva PCR testy v měsíci zdarma, opatření vydalo ministerstvo zdravotnictví 28. května a v prvních dnech laboratoře tuto možnost mnohde nenabízely. Antigenní testy jsou za určitých podmínek bezplatné od poloviny prosince. Od června je na bezplatný test nárok jednou týdně.

Odběry pro PCR testy provádějí všechny nemocnice kraje, tedy Oblastní nemocnice Náchod, Jičín, Trutnov, Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem i Nemocnice Rychnov nad Kněžnou.

Mikrobiologické laboratoře v Náchodě a Trutnově vyšetřily od loňského jara víc než 160 tisíc PCR testů na COVID-19. Nejvíc, přes 25 tisíc, vyhodnotily v lednu. V květnu to bylo méně než pět tisíc PCR testů.

Situace v nemocnicích v kraji je klidná. V hradecké fakultní nemocnici bylo dnes asi pět pacientů s covidem-19. Největší nápor zaznamenávala v polovině února, kdy počet hospitalizovaných přesahoval 250 denně a atakoval kapacity zařízení. I v krajských nemocnicích byli dnes jen jednotlivci s koronavirem.

Královéhradecký kraj je s Karlovarským nejméně zasaženým regionem ČR. Za posledních sedm dní v obou krajích přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel pět nakažených. Celostátní průměr byl dnes na 20 případech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, správa, nemocnice, koronavirus, Královéhradecký, kraj, PCR, antigen, cena, PCR Test, Královéhradecký kraj, rychlý antigenní test, Trutnov, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Nemo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za PCR i antigenní testy lidé v hradeckém kraji zaplatí méně. Řada nemocnic zlevnila  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.