Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradec Králové opět demonstroval. Oproti poslední akci byla účast viditelně slabší

Po celé České republice se konala další kola protestních akcí spolku Milion chvilek. Oproti poslednímu shromáždění byla dnešní návštěvnost poloviční. Řečníci na Masarykově náměstí zmiňovali ohrožení demokracie i současnou situaci v Bělorusku. Hlavním tématem byla nezávislá justice.

Podobně jako při poslední demonstraci v Hradci Králové (před 19 dny) byl požadavek na odstoupení ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Organizátoři a podporovatelé spolku Milion chvilek chtějí, aby se současná vláda neangažovala do výběru nového státního zástupce. Jeho jmenování by měla provést až nová vláda po volbách. 

 “Chceme, aby nás slyšeli v nejvyšších patrech politiky. Musíme dát politikům signál, že je sledujeme a jejich chování před volbami nám není lhostejné,” řekla za spolek Milion chvilek Hradec Králové Radka Severová.  

Na dnešní protestní akci vystoupila například starostka města Pečky Alena Švejnohová, herec Klicperova divadla František Staněk nebo hudebník Vít Troníček. „Politika není z podstaty věci špatná. To, že ji dělají současní lidé špatně nesmí být měřítkem pro ty, kteří přijdou po nich. Ta zodpovědnost ve veřejné sféře je obrovská,“ řekla při svém proslovu Švejnohová

Na Masarykovo náměstí v Hradci Králové dnes kolem páté hodiny odpoledne dorazilo několik desítek lidí. Někteří měli vlajky podporující Českou republiku nebo Evropskou unii. Jiní přišli s transparenty. Většina z nich byla zaměřená proti současné vládě, ministryni spravedlnosti nebo premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO). „Nezávislost justice rovná se právní stát“, stálo na jednom z transparentů.  

Na dnešní protestní akci dohlíželi zástupci státní i městské policie. Její konání bylo bez komplikací. Organizátoři už před konáním akce nabádali účastníky k testování. V oficiální pozvánce byla výzva k tomu, aby se neúčastnili lidé s příznaky nachlazení.  

Spolek Milion chvilek chce v protestech pokračovat i v dalších týdnech. 20. června je v plánu velká akce v Praze na Václavském náměstí. “Těmito akcemi chceme před volbami podpořit demokratické strany,” řekl předseda spolku Benjamin Roll. Další protestní akce se dnes konaly v Trutnově, Náchodě, Jaroměři nebo Rychnově nad Kněžnou. Několik lidí přišlo i do sousedních Pardubic. Celkem se dnes protestovalo na 50 místech po celé České republice. 

S názorem spolku souhlasí část opozičních politiků  

Část politické opozice už před časem upozorňovala na to, že je státní zástupce Pavel Zeman pod tlakem ministryně spravedlnosti Benešové. „Benešová na Pavla Zemana velice často útočila v médiích a hledala tak záminku pro jeho odvolání. To je v demokratické zemi něco naprosto nepřijatelného,“ řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš.  

Na stranu lídra Pirátů se postavil i předseda ODS Petr Fiala, šéf lidovců Marian Jurečka nebo jednička kandidátky TOP09 Markéta Pekarová Adamová. „Pan Zeman pravděpodobně nepřekážel jenom paní Burešové, ale i našemu premiérovi,“ řekla. Stejného názoru je i předseda STAN Vít Rakušan.  

Marie Benešová si stojí zatím, že Pavel Zeman překračoval svou pravomoc. Stěžovala si například na tiskovou konferenci, na které Zeman hovořil o trestním řízení týkající se výbuchu dvou muničních skladů ve Vrběticích. „Tím zcela určitě porušil svůj zákon a bezpochyby překročil své kompetence,“ řekla Benešová.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky demonstrace, protest, Hradec Králové, Milon chvilek, Masarykovo náměstí, foto, Bělorusko, ČR, Marie Benešová, Milion Chvilek, Česko, Pavel Zeman, volby, vláda, ministr spravedlnosti, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové opět demonstroval. Oproti poslední akci byla účast viditelně slabší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.