Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Hradci Králové se bude dnes demonstrovat. Už podruhé za poslední měsíc

Dnes odpoledne se na Masarykově náměstí v Hradci Králové sejdou lidé, kteří budou demonstrovat za nezávislost justice. Akci svolal spolek Milion Chvilek, který poslední podobnou akci uspořádal před 19 dny. Šlo o protestní pochod historickým centrem města. Dnešní akce je podle pořadatelů volným pokračováním.

„Náš hlasitý protest proti rozkladu naší republiky musí být slyšet až do nejvyšších pater české politiky. Dejme politikům jasný signál, že bedlivě sledujeme jejich počínání právě teď a zároveň napínáme naše síly k volbám,“ napsala za spolek Milion Chvilek Hradec Králové Radka Severová.  

Na Masarykově náměstí budou lidé volat po rezignaci Marie Benešové (za ANO) na post ministryně spravedlnosti. Organizátoři dále požadují, aby nového státního zástupce jmenovala až nová vláda. Současná by se do situace neměla vměšovat.  

Demonstrace v Hradci Králové začíná v 17:00. Proslov bude mít například herec Klicperova divadla František Staněk nebo hudebník Vít Troníček. Kromě Hradce Králové se dnes bude demonstrovat i v Trutnově, Náchodě, Jaroměři a Rychnově nad Kněžnou. Odpolední shromáždění je v plánu i v sousedních Pardubicích.  

 

Naposledy se v Hradci Králové demonstrovalo před 19 dny  

Dnešní akce je podle organizátorů volným pokračováním demonstrace, která se v Hradci Králové konala 27. května. Akce s názvem „Necouvneme II – Jsme po celé republice“ se účastnili například komeniolog Jan Hábl nebo senátor Jan Holásek. Za organizátory a Milion chvilek vystoupila Tereza Zemanová. 

Celá akce začala na Masarykově náměstí odkud se několik stovek lidí přesunulo k budově krajského soudu. Za doprovodu policie prošel průvod historickým centrem a přes Velké náměstí. Během pochodu většina účastníků skandovala hesla jako „justici nedáme“ nebo „za nezávislost justice“. Akce se obešla bez jakýchkoli problémů.  

Podle organizátorů stojí za zorganizováním demonstrací nevhodné chování ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Ta se rozhodla podat kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Podle Benešové se Zeman provinil tím, že na tiskové konferenci hovořil o trestním řízení týkající se výbuchu dvou muničních skladů. „Zcela určitě porušil zákon a překročil své kompetence,“ řekla Benešová. 

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Milion Chvilek, Hradec Králové, justice, nezávislost, protest, Masarykovo, náměstí, demonstrace, Marie Benešová, Pavel Zeman, ANO 2011, František Staněk, Klicperovo divadlo, Jan Holásek, Trutnov, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Čížková

Najdou se tací.

Středa, 9. června 2021, 13:34Odpovědět

Martin Vašek

Určitě bude plné náměstí,tak dodržujte odstupy.

Úterý, 8. června 2021, 16:28Odpovědět

Josef Paulovič

????????????

Úterý, 8. června 2021, 15:34Odpovědět

V Hradci Králové se bude dnes demonstrovat. Už podruhé za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.