Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Revoluce v hradecké dopravě. Na IDS se řidiči těší, nová křižovatka na třídě Karla IV. budí rozpaky

Hradecká radnice v posledních měsících investovala do zlepšení dopravy mnoho sil. Ještě tento měsíc se začne s přípravou Inteligentního dopravního systému, který má zajistit plynulejší dopravu. V plánu je také opravit a zkapacitnit křižovatku na výpadovce na Vysoké Mýto. Hradec Králové také zrekonstruoval nebezpečnou křižovatku na třídě Karla IV. Po jejím dokončení řadu řidičů překvapila.

Rekonstrukce křižovatky na třídě Karla IV. skončila posměšky  

Po velké rekonstrukci je křižovatka na třídě Karla IV. Ta byla vyhodnocená jako nebezpečná, radnice se ji proto rozhodla předělat. Opravil se povrch a nakreslilo nové vodorovné značení. Po jejím dokončení se na sociálních sítích objevila fotografie pořízená z vrchu. Na první pohled připomíná dětské dopravní hřiště. Podle odborníků jen málokterý řidič projede (hned na poprvé) bez zaváhání.   

„Když se na ni podíváme shora, tak nám opravdu připomíná dětské dopravní hřiště,“ řekl pro CNN Prima News koordinátor BESIPU Pavel Blahuta. Z přiloženého videa je patrné, že se řada řidičů na křižovatce ztrácí.  

Fotografii nově zrekonstruované křižovatky jsme dali i na náš facebookový profil Hradecké Drbny. Tam vyvolala rozporuplné reakce. „Kdybych tu křižovatku neznala a dostala ji při testu v autoškole, tak shořím jako papír,“ napsala Ivana Neumann Válová

Ne všechny reakce jsou nutně negativní. Například Iveta Dvořáková si pochvaluje, že se dá konečně bezpečně přejít. „Předtím člověk přebíhal a nešel po přechodu. Teď je tady navíc jeden ostrůvek, což je fajn,“ napsala k fotografii.  

Město připravuje rekonstrukci křižovatky na Brněnské  

Hradec Králové připravuje zkapacitnění ulic Na Brně a U Parku. Součástí rekonstrukce bude i zkapacitnění křižovatky na Brněnské, ze které lidé do této lokality zajíždějí. Radnice bude muset nakoupit nové pozemky, zajistit přeložky sítí a vypracovat kompletní projektovou dokumentaci. Z rozpočtu je vyhrazeno 11,7 milionu korun. „V zastupitelstvu jsme schválili potřebné finance, které budeme moci použít,“ řekl primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).   

Díky vypracované studii má radnice představu o tom, jak by měla budoucí křižovatka na Brněnské vypadat. Hlavní změnou budou odbočovací pruhy do ulice Na Brně. V současné době je v každém směru pouze jeden.  

„Stejně tak by měly být vybudovány nové zastávky v ulicích Na Brně a U Parku. Celkově dojde k úpravě parametrů vozovky tak, aby byl zohledněn a usměrněn provoz nákladních vozidel jezdících z a do logistického centra za areálem Petrof,“ řekl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). Podle jeho slov budou nové i chodníky a stezky pro pěší a cyklisty.  

Kompletní náklady na rekonstrukci a zkapacitnění křižovatky na výpadovce do Vysokého Mýta radnice odhaduje na 100 milionů korun. To je jeden z důvodů, proč bude rekonstrukce probíhat po etapách.  

Hradecká radnice začíná pracovat na odklonění nákladních aut z Pouchova. Nutné jsou stavební úpravy

Tranzitní doprava na Pouchově je téma, které se v Hradci Králové řeší několik dlouhých let. Problém s kamiony mířícími do průmyslové zóny řeší krajské město i Královéhradecký kraj. Jistý postup nastal tento týden. Zastupitelstvo města se...

Radnice připravuje inteligentní dopravní systém  

Už tento měsíc začne příprava Inteligentního dopravního systému. „Od projektu čekáme především zajištění plynulejší a bezpečnější dopravy s ohledem na upřednostnění městské hromadné dopravy," řekl primátor. 

Sám systém vyhodnotí dopravu ve městě a semafory začne řídit tak, aby se předcházelo tvorbě kolon. Upřednostňovat bude například zpožděné vozy městské hromadné dopravy nebo auta IZS, které jedou takzvaně na majáky. Systém bude umět reagovat i na aktuální dopravní nehody.  

Dopravní systém za 229 milionů korun bude vznikat po etapách. Jako první přijde na řadu 18 křižovatek, které budou osazeny novými semafory ještě letos. „Zahájit bychom chtěli křižovatkami na Pražské třídě, kde nyní probíhají opravy, na výpadovce na Náchod, kde se kříží ulice Koutníkova a Jilemnického, na křižovatce u vily Aničky a před čerpací stanicí na křižovatce Rašínovy třídy a ulice Na Rybárně," uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS). 

Celkem bude systémem řízeno 38 křižovatek po celém městě. Hotovo má být do roku 2023. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Holásek

Štítky doprava, Hradec Králové, IDS, systém, inteligentní, rekonstrukce, třída Karla IV, omalovánka, facebook, Na Brně, Brněnská, křižovatka, Karel IV. Lucemburský, radnice, Vysoké Mýto, ODS, Brno, Jiří Bláha, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revoluce v hradecké dopravě. Na IDS se řidiči těší, nová křižovatka na třídě Karla IV. budí rozpaky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.