Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Moravská obec se dostala do finále prestižní celosvětové ekologické soutěže. Hostětín udivuje udržitelným přístupem

Podruhé v historii má Česká republika své zastoupení ve světovém finále ekologické soutěže Energy Globe. Českou část, kterou třináctým rokem pořádá společnost E.ON, v loňském roce vyhrála obec Hostětín se svým udržitelným přístupem a právě ta dostala nominaci na světové finále.

„Byl to právě celkový ekologický přístup obce Hostětín, který porotu zaujal a díky tomu získal nominaci mezi finálové projekty,“ uvedla Vladimíra Gláserová ze společnosti E.ON. Před pěti lety byl prvním a do této chvíle posledním nominovaným projektem ve světovém finále hotel a vinařství Galant v Mikulově se svým udržitelným přístupem k podnikání a výrobě vín.

Rozhovory o dalších ekologických projektech, které uspěly v české soutěži E.ON Energy Globe si můžete poslechnout na novém podcastu Ekotoulky. Vítěze zpovídá herečka Tereza Dočkalová a jsou k poslechu na všech hlavních podcastových platformách Apple podcast, Spotify, Google pocast a YouTube.

Ve finále se o vítězství uchází 20 vybraných vítězů ze 187 národních kol soutěže v celkem pěti kategoriích Oheň, Voda, Země, Vzduch a Mládež, která sdružuje nápady mladých tvůrců. V každé kategorii se budou o vítězství ucházet čtyři nominované projekty. Hostětín bude bojovat v kategorii Vzduch.

Představení všech finalistů a přímý přenos vyhlášení výsledků soutěže mohou lidé sledovat na webu www.energyglobe.info a na sociálních sítích Facebook, Instagram a YouTube. Začátek přímého přenosu je v sobotu 5. června v 17 hodin.

Unikátní využití místních zdrojů a obnovitelné energie

A čím konkrétně Hostětín zaujal? Hostětín je příkladem obce, která dlouhodobě klade důraz na trvale udržitelný rozvoj s co největší šetrností k životnímu prostředí. Obec aktivně využívá místních zdrojů a obnovitelných energetických surovin. Přestože jde o malou obec v podhůří Bílých Karpat se zhruba 200 obyvateli, její ekologické a dobře fungující projekty slouží jako vzor pro další samosprávy.

V Hostětíně ve Zlínském kraji už řadu let úspěšně funguje mnoho ekologických projektů. Obec využívá šetrné veřejné osvětlení, které je projektováno tak, aby svítilo jen na chodníky a komunikace. Moderní plně cloněné lampy s vysoce účinnými sodíkovými výbojkami tím omezují produkci škodlivého světelného smogu.

Každý rok jezdí do Hostětína za inspirací tisíce lidí 

Obec v maximální možné míře využívá také obnovitelné zdroje energie. Fungují zde tři fotovoltaické elektrárny, přičemž většina solárních panelů je umístěna na stávajících budovách – hlavně na střeše moštárny a několika rodinných domech. Součástí obce je i výtopna na dřevní štěpku. O čistění odpadních vod se stará kořenová čistička.

O čistou vody se v Hostětín stará kořenová čistička, stejně jako pasivní dům vznikla ve spolupráci s Ekologickým institutem Veronica, foto: ZO ČSOP Veronica

Teplo zase zajišťuje výtopna na dřevní štěpku

„Ročně sem zavítá několik tisíc turistů, aby se seznámili s tím, jak se dá ekologie dělat na takovéto obecní úrovni. Neustále se dá něco zlepšovat. Nicméně jsme hrdí na náš výsledek a svým způsobem nás to zavazuje do budoucna. Pro nás jsou tyto aktivity tak běžné a jsme na nich doslova závislí, že nám to nepřijde jako něco výjimečného, i když pro lidi z venku to výjimečné asi je,“ popsal Daniel Šenkeřík, starosta Hostětína.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto E.ON

Štítky E.ON, Energy Globe, Hostětín, světové finále, ekologie, finále, soutěž, projekt, Česko, Apple, YouTube, Tereza Dočkalová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská obec se dostala do finále prestižní celosvětové ekologické soutěže. Hostětín udivuje udržitelným přístupem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.