Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Safari Park ve Dvoře Králové má nové Jezero hrochů. Bydlí v něm nováčci zahrady

Safari Park Dvůr Králové dnes po rekonstrukci a přestavbě otevřel venkovní expozici hrochů. V areálu nazvaném Jezero hrochů žije šest hrochů, což je největší stádo v Česku. Lidé se k nim mohou přiblížit téměř na dosah ruky. Zoo dnes také otevřela opravený pavilon hrošíků liberijských a opravený most v areálu safari. Celková investice do všech tří staveb dosáhla téměř 38 milionů korun, uvedli zástupci zoo. Zoo patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech.

Na šestičlenné stádo hrochů nově návštěvníci shlížejí z cesty na nevysokém valu a ze soustavy mostů v africkém stylu. Valem stavbaři nahradili 50 let starý most, který zbořili. Místo mostu o délce 270 metrů vznikla soustava kamenných valů a pěti železných mostů. Úroveň cesty, z níž lidé mohou pozorovat hrochy, klesla o několik metrů, až skoro na úroveň hladiny.

"Nová soustava lávek a kamenných valů dovede návštěvníky nejen k hrochům, ale i pelikánům nebo antilopám. Jezero hrochů je jednou z nejatraktivnějších částí safari parku," řekl ředitel zoo Přemysl Rabas. V nejbližší době bude val doplněn ještě o patrovou zastřešenou rozhlednu. "Nejlepší pohled z ní bude vpodvečer, kdy hroši lezou z vody na pastvu," řekl Rabas.

Stavbaři na konstrukci lávek použili takzvanou samopatinující ocel, která vypadá jako rezavějící kov, ale nevyžaduje nátěry a nákladnou údržbu. "Tento materiál se dnes již kvůli zimnímu solení využívá řídce, pro safari park se ale velmi hodí svým omšelým, romantickým vzhledem jakoby z počátku minulého století," uvedla zoo. Mostovka lávek je z modřínových trámů a zábradlí z akátu. Na stavbu náspu stavbaři využili rozdrcený beton z původního mostu.

Stádo hrochů tvoří dospělý samec, dvě samice a tři mláďata různého věku. Nejmladší se v jezeře narodilo přímo před zraky návštěvníků loni v létě. Na planině u jezera hrochy doplňují ještě vodušky velké, jediné české stádo impal, pelikáni afričtí, husice modrokřídlé nebo jeřábi královští. Ve Dvoře Králové žijí hroši od roku 1966. Přestávka v chovu nastala v roce 2002, kdy hroši safari park opustili kvůli demolici starého pavilonu. Zpět se vrátili v roce 2016.

V areálu Jezera hrochů hroši budou od dubna do října. Zimu tráví v návštěvníkům nepřístupném zimovišti. S výstavbou pavilonu, kdy by hroši byli k vidění po celý rok, zoo zatím nepočítá. A to kvůli vysokým nákladům na úrovni 80 až 100 milionů korun.

Nové zázemí mají i další hrošíci 

Zoo přes zimu opravila i pavilon hrošíků liberijských v centrální části zahrady. Žije v něm šest hrošíků včetně dvou mláďat, která se narodila loni v říjnu a letos v únoru. Jde o největší skupinu chovanou v Česku. "V obou hroších expozicích nyní návštěvníci uvidí celkem pět mláďat, což je v kontextu evropských zoo jedinečné," uvedla zoo.

Stavbaři od loňského podzimu také opravili 100 metrů dlouhý most vedoucí do areálu Afrického safari mezi expozicemi buvolů a šelem. Zoo tím za finanční pomoci kraje dokončila finančně a technicky náročnou obnovu mostů. V areálu safari parku jsou čtyři mosty, z nichž dva zoo opravila v letech 2017 a 2019 a zbývající dva nyní. Celková investice do mostů činila asi 56 milionů korun.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, zábava, zoo, hroši, Dvůr Králové nad Labem, TABULKA, FOTO, AUDIO, ZOO Dvůr Králové, Česko, pavilon, lávka, zahrada, Královéhradecký kraj, Přemysl Rabas, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park ve Dvoře Králové má nové Jezero hrochů. Bydlí v něm nováčci zahrady  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.