Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor hrozí pády sněhu

Na turistické cestě v traverzu mezi Výrovkou a kaplí Památník obětem hor ve východních Krkonoších hrozí při současném oteplování pády sněhových převisů. Cesta nyní vede v zářezu sněhových návějí. V traverzu sněhové vrstvy podél cesty dosahují až šesti metrů.

„Jak se oteplí, tak hrozí, že to tam bude padat. Dá se předpokládat, že pokud bude pěkně, vyrazí tam spousta lidí. Hrozí tam nebezpečí pádů převisů, lidé by s tím měli počítat," upozornil řidič sněžné frézy Tadeáš Hlinka, který tento týden v úseku prorážel masu sněhu.

Podle meteorologů by se ode dneška mělo začít oteplovat, v neděli by i na hřebenech Krkonoš mělo být slunečno a teploty až nad deset stupňů Celsia.

Turistická trasa vede po horské cestě, která slouží také k zásobovaní hřebenové Luční boudy. Na odklízení sněhu mezi Výrovkou a Luční boudou od středečního rána do čtvrtečního večera pracovala také rolba z Luční boudy.

„Ve čtvrtek okolo 18:30 jsem se vrátil, bylo to proražené. V traverzu je led. Ve středu jsme dělali mezi Výrovkou a památníkem, tam se to zvládlo asi za šest hodin. Ve čtvrtek jsme to dočišťovali. Sněžilo, byla mlha, docela mazec. Už jsme si na takovéto počasí na jaře odvykli. Na horách se letos zima nechce vzdát," řekl Hlinka z technických služeb města Pec pod Sněžkou.

Pokud bude potřeba, plánuje, že se příští týden s frézou vrátí a zafoukané úseky od sněhu vyčistí.

Cesta z Pece pod Sněžkou na Luční boudu měří okolo sedmi kilometrů a její zprovoznění na turistickou sezonu je důležité i z hlediska ochrany přírody. Díky vyčištěné cestě turisté nemusí hledat jiné trasy, na nichž by mohli poškodit vzácnou krkonošskou přírodu. Na cestu je vjezd bez povolenky Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) zakázán.

Podle Hlinky jsou na trase stále úseky s ledem. „V neděli se má oteplit. Myslím, že v neděli a v pondělí to bude už až na asfalt bez ledu," řekl Hlinka.

Sníh v Krkonoších kvůli chladnému jaru odtává pozvolna, na hřebenech zůstává 70 až 110 centimetrů sněhu. Na jižních svazích je sníh jen ve žlabech, závětrných místech a odtrhových zónách. Jižní úbočí Kozích hřbetů a Sněžky jsou téměř beze sněhu, souvislá sněhová pokrývka se drží na severních svazích, uvedla na webu Horská služba Krkonoše.

Za posledních 24 hodin napadlo v nejvyšších partiích hor za silného jihozápadního větru ještě okolo pěti centimetrů sněhu. V Krkonoších platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kamila Antošová/FB KRNAP | Zdroj ČTK

Štítky sníh, hory, Krkonoše, Pec pod Sněžkou, nebezpečí, Luční bouda, Výrovka, Krkonošský národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor hrozí pády sněhu  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.