Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Během prvního dne přišlo do Safari Parku přes 400 lidí. Platí přísná pravidla

První možnost navštívit Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem si během prvního dne v provozu nenechalo ujít 430 lidí. Zhruba dvě třetiny lidí nakoupilo vstupenku předem, zbytek na pokladně u vjezdu do safari. Východočeská zoologická zahrada byla kvůli pandemické situaci uzavřená přes 16 týdnů.

Zajímavé je meziroční srovnání návštěvnosti. 12. dubna přesně před rokem byl Safari Park zavřený. Proto jde návštěvnost porovnat pouze s rokem 2019, kdy ve stejný den navštívilo zoologickou zahradu 378 lidí.  

Až do odvolání má Safari Park zvýhodněné vstupné. “Zdravotníkům nabízíme do 31. května vstup do areálu safari parku zdarma, a to po předložení platného pracovního dokladu,” řekla mluvčí zahrady Zuzana Boučková

V zahradě platí přísná pravidla  

Po 16,5 týdnech dovolila vláda otevřít zoologické zahrady. To je možné za přísných pravidel, které musí být dodrženy. Do areálů například nesmí víc, než 20 procent celkové kapacity. V případě Safari Parku ve Dvoře Králové jde o zhruba tři tisíce lidí v jednu chvíli. „Tuto kapacitu můžeme snadno kontrolovat pomocí elektronického systému vstupného,“ dodala Boučková. 

Vstupenky lze zakoupit přímo u pokladny (u vjezdu do safari) nebo on-line. Právě druhá varianta lidem zajišťuje, že na nich v areálu zahrady zbyde místo. Pokud se návštěvníci rozhodnou přijet bez předchozí rezervace a vstupenku zakoupí u pokladny, může se stát, že bude plno.  

Návštěvníkům je k dispozici pouze venkovní areál. Všechny vnitřní expozice a prostory musí být z nařízení vlády uzavřené. „Zavřené zůstávají všechny pavilony, vnitřní expozice, Galerie obrazů Zdeňka Buriana i Zooshop. K dispozici návštěvníkům budou pouze centrální toalety u dětského hradu u pokladny Kibo,“ vysvětluje Boučková. 

O hladu návštěvníci nezůstanou. Občerstvení a pití však bude možné koupit pouze z výdejních okének. 

Co je v zahradě k vidění?  

„Řada zvířat již využívá venkovní výběhy alespoň na část dne. V expozicích jsou vidět všechny šelmy z Pavilonu šelem Joy Adamsonové, obyvatelé venkovních voliér Ptačího světa, sloni, nosorožci, buvoli a v příznivých teplotách také okapi, žirafy a zebry,“ potvrdila mluvčí.  

Jelikož v těchto dnech probíhá rekonstrukce expozice hrochů, není možné dojít k pavilonu drilů. Návštěvníci však mohou podél expozice surikat a mezi výběhy dojít až ke lvům. Spodní cestou po pěší lze dorazit až k zadním výběhům nosorožců dvourohých. Cesta je však jednosměrná. 

Na prohlídku nejnovějších členů Safari Parku si tak budou muset lidé ještě chvilku počkat. K vidění však bude například mládě medojeda kapského. „Mladý samec právě objevuje venkovní výběh," uvedl mluvčí zahrady Michal Šťastný. Stejně na tom je i nová samice slona afrického Dumbo.   

Během pandemie podržela zahradu veřejnost  

Podruhé vláda zavřela zoologické zahrady 18. prosince. Už během první vlny pandemie Safari Park přišel s podpůrným programem „Pozvi zvíře na oběd“ a adopcí. Velké množství zvířat lidé pozvali na oběd ve chvíli, kdy se na internetu objevila nepravdivá informace o utrácení zvířat.  

Za rok pandemie zahradu finančně podpořilo přes 70 tisíc lidí, kteří dohromady poskytli přes 25 milionů korun. Zájem o finanční pomoc byl natolik velký, že měla zahrada technické problémy se zpracováním certifikátů.   

Díky podpoře veřejnosti a Královéhradeckého kraje se podařilo Safari Parku zůstat v černých číslech. Z loňského roku ji zůstalo 800 tisíc korun. Za rok 2020 vydělala zahrada celkem 221,6 milionu korun, přes 220 milionů dala na náklady spojené s provozem.    

V posledních letech před pandemií se návštěvnost Safari Parku pohybovala okolo 540 tisíc lidí. V minulém roce to bylo o 90 tisíc návštěvníků méně. To pro zahradu znamenalo ztrátu ve výši 30 milionů korun. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, zoo, zahrada, otevření, návštěvnost, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, vstupenka, Dvůr Králové nad Labem, Joy Adamsonová, Zdeněk Burian, Michal Šťastný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během prvního dne přišlo do Safari Parku přes 400 lidí. Platí přísná pravidla  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.