Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyhánět rodiny ze sjezdovek nebudeme, ať si to stát dělá sám, shodují se provozovatelé. Orlické hory o víkendu zaplnily masy lidí

Oblíbená lyžařská střediska v Krkonoších a Orlických horách čelila o víkendu velkému náporu lidí, a to přestože jsou sjezdovky mimo provoz. Policie musela příjezd do některých středisek uzavřít. Asociaci horských středisek se nelíbí, že po náporu turistů zůstávají sjezdovky pošlapané a plné odpadků.

Dopravu museli policisté o víkendu regulovat v Krkonoších i Orlických horách. Turisté v sobotu zaplnili parkovací kapacity ve Špindlerově Mlýně a Janských Lázních a postupně se plnila parkovací místa v Deštném nebo na Šerlichu. Podobná byla situace i v neděli. „Upozorňujeme návštěvníky přijíždějící do Deštného v Orlických horách, že kapacity parkovišť jsou plné,“ uvedla Policie ČR na Twitteru včera již v 10 hodin dopoledne. Po třetí hodině se situace stejně jako v sobotu zlepšila a místa se začala uvolňovat.  

Pokud zůstanou lyžařská střediska uzavřená, není podle provozovatelů areálů v jejich silách režim regulovat. „Ani to nebudeme dělat, stát s námi do této chvíle nespolupracoval, nevidíme důvod, proč by lidé nemohli na svah. Není to správné, ale ti lidé taky ukazují, co si o tom myslí," uvedl provozovatel areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský.

Také podle provozovatele lyžařského areálu v Hlubočkách Michala Stojmenova je tlak na dodržování režimu v uzavřených areálech nesmyslný, nikdo podle něj drába dělat nebude. „Musíme najmout lidi, kteří tady budou stát a budou vyhánět děti s boby a sáňkami? Ať si to dělají sami," řekl Stojmenov a zdůraznil, že provozovatelé už v říjnu nabízeli zajištění bezpečného provozu v areálech, vláda to ale nepřijala. 

Podle ředitele Asociace horských středisek (AHS), Libora Knota, je pochopitelné, že lidé se chtějí bavit na sněhu. Kompenzovat si bydlení ve městech pobytem na horách je podle něj přirozené. Pokud by střediska mohla běžně fungovat, umějí návštěvníky zorganizovat tak, aby byl pobyt na sněhu bezpečný pro všechny. „Nakonec i v Rakousku, kde mají momentálně tvrdý lockdown, se lyžařské vleky a lanovky provozují a zkušenosti s tím tam jsou dobré. Pobyt na čerstvém vzduchu není téměř rizikový, naopak přináší zdraví nesporné benefity," argumentuje Knot.

Zástupci AHS ale také upozorňují, že po neřízených návštěvách uzavřených lyžařských areálů zůstávají sjezdovky pošlapané a plné odpadků. V areálech nefungují toalety, občerstvení ani další služby. Ve většině případů lidé nedodržují základní bezpečnostní pravidla, jako je ochrana úst a nosu a dodržování rozestupů.

Podle serveru iDNES.cz chce o situaci na horách jednat ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) s Ústředním krizovým štábem a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). Hamáček v reakci na to webu napsal, že ale neví, jak by se protikoronavirová opatření mohla upravit. Skiareály jsou totiž podle nařízení uzavřené a pohyb venku není zakázán. Podle jeho zjištění policie na místech řešila hlavně dopravní situaci a upozorňovala na dodržování epidemických opatření.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj ČTK

Štítky koronavirus, lyže, lyžařská centra, nařízení, krize, policie, sjezdovka, Orlické hory, lyžařské středisko, Krkonoše, Jan Hamáček, Twitter, Policie České republiky, Jan Blatný, Špindlerův Mlýn, Janské Lázně, Šerlich, Deštné v Orlických horách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Hrubec

Stát se nebude a hlavně ani nemuže starat o soukromé pozemky vlekařu. Jestliže si vpustí pronajímatel,nebo majitel na svuj pozemek hromadu lidí,tak si po nich také musí uklidit.

Úterý, 12. ledna 2021, 08:01Odpovědět

Tom Zeman

A tak je to správné. Lyžařský areál oficiálně uzavřen, vstup na vlastní riziko. Stát zakázal, ať se stát stará. Být provozovatel (majitel), taky bych neutrácel svoje peníze za to, že budu vyhánět své budoucí zákazníky.

Pondělí, 11. ledna 2021, 13:29Odpovědět

Vyhánět rodiny ze sjezdovek nebudeme, ať si to stát dělá sám, shodují se provozovatelé. Orlické hory o víkendu zaplnily masy lidí  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.