Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pozor na zledovětělé cesty v Krkonoších, varuje Horská služba

Polská horská služba upozorňuje na velmi obtížné podmínky na většině turistických tras ve vrcholových oblastech Krkonoš. Některé úseky stezek jsou tam kluzké, na vyfoukaných místech je led.

V Krkonoších platí v lavinových lokalitách na obou stranách hranice první, nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Podle Horské služby Krkonoše je na hřebenech Krkonoš 50 až 80 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích a v odtrhových zónách a ve žlabech.

"Za poslední sněžení napadlo 30 cm nového sněhu v kombinaci se západním až jihozápadním větrem," uvedl dnes Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Po oteplení v posledních dnech byla dnes ráno tzv. nulová izoterma v nadmořské výšce okolo 1400 metrů. "Zde byly srážky smíšené až dešťové a sněhová pokrývka je zde vlhká s klesající nadmořskou výškou až podmáčená. Nad 1400 metrů nad mořem se mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu. V polohách pod 1400 metrů nad mořem se mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu a laviny klouzavé," uvedl Dlouhý. Uvolnění laviny je podle něj možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, sjezdové tratě a přístupové cesty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krkonoše.eu

Štítky ČR, Polsko, rekreace, počasí, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na zledovětělé cesty v Krkonoších, varuje Horská služba  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.