Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Krkonošské louky opět ožívají. Začíná na nich další sezóna

Na loukách a v lesích v Krkonošském národním parku se začínají probouzet živočichové a rostliny, kteří jsou vázáni jeden na druhého. V této arkto-alpínské tundře jich je pestrá škála. Jsou jich tu stovky.

I z tohoto důvodu Správa KRNAP podporuje péči o tyto louky přes dvacet let. Využívá k tomu peníze z Operačního programu Životního prostředí a Ministerstva vnitra. Za loňský rok byla podpořena péče na 750 hektarech luk částkou přesahující dvanáct milionů korun.

Co nevidět nastane období příprav před hlavní sezónou růstu, kvetení i sečení luk a rozmnožování živočichů. Vyhrabávat se musí stará tráva. S tím pomáhají na menších botanicky vzácných oblastech žáci, kteří jsou převážně z tamních škol. Větší louky se vláčí strojně. Kromě toho, že se na nich načechrá mech i polehlá suchá tráva, zarovnají se také nerovnosti, které způsobily svým rytím divoká prasata. Díky vláčení se do luk lépe vsakuje i jarní vláha. Ke kořenům rostlin se dostane více živin a víc prostoru dostanou i slabší druhy rostlin.

S jarem začne fungovat i terénní pracovní skupina. Je součástí projektu Obnovný management krkonošských luk. Až do konce listopadu bude pomáhat vyřezávat nálety, sbírat kameny, zajistí i úpravu stužek a pomůže i v boji s invazivními druhy rostlin.

Tento projekt bude fungovat ještě dvě sezony. O péči o louky bylo dosud zapojeno čtyřiapadesát hospodářů. Díky nim je zajištěna každoroční péče pro téměř 350 hektarů na padesáti lokalitách na celém území národního parku. Starali se právě o vláčení staré trávy, přesekány byly i nedopasky a další luka byla spásána hospodářskými zvířaty.

Na práce, na které nestačí pracovní skupina, hospodáři ani nikdo jiný ze Správy KRNAP, jsou najímáni externí zhotovitelé. Ti pak frézují pařezy, asanují skládky nebo vyřezávají vzrostlé stromy.

Ohodnoť článek

Foto Pexels

Štítky louky, lesy, KRNAP, arkto-alpínská tundra, příroda, rostliny, živočichové, pracovní skupina, strojní vláčení, pastva, louka, Krkonošský národní park, tráva, Správa Krkonošského národního parku, Operační program Životní prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krkonošské louky opět ožívají. Začíná na nich další sezóna  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.