Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Příčinou požáru penzionu v Krkonoších byla závada na elektroinstalaci nebo komínu

Příčinou nedělního požáru penzionu Lesní zátiší v Horní Malé Úpě na hřebenech Krkonoš zřejmě byla technická závada na elektroinstalaci nebo závada komínu. Požár, který se obešel bez zranění, zničil podkroví penzionu. Škodu hasiči odhadli na 900 tisíc korun.

"Vyšetřovatelé zjistili, že požár vznikl v podkroví v meziprostoru mezi sádrokartonem a střešní konstrukcí. Jako možné příčiny lze vyloučit úmyslné nebo nedbalostní jednání," řekla mluvčí hasičů Martina Götzová

Vyšetřovatel hasičů proto podle ní dál pracuje s verzemi, že požár mohl vzniknout technickou závadou elektroinstalace nebo komínového tělesa. Na zjišťování příčiny ohně budou pracovat také specialisté v oboru elektro z Institutu ochrany obyvatelstva. "Budou zpracovávat odbornou expertizu, která by mohla pomoci přesnou příčinu objasnit," uvedla mluvčí.

V Horní Malé Úpě na hřebenech Krkonoš hořel přibližně od sedmé hodiny večerní penzion Lesní zátiší. Všem lidem z penzionu se podařilo dostat ven z budovy. Požár už je pod kontrolou. Hasiči uvnitř dohledávají případná skrytá ohniska. Plameny...

K hořícímu penzionu v neděli po 19:00 vyrazilo šest jednotek hasičů se sedmi cisternami a automobilovým žebříkem. Všem lidem z penzionu se podařilo dostat ven z budovy. Nikdo se při tom nezranil.

Navzdory silnému větru se hasičům podařilo šíření ohně včas zastavit a dřevěná budova byla z větší části uchráněna. Pod kontrolu dostali hasiči oheň po necelých dvou hodinách a zcela jej zlikvidovali ve 23:20. Vodu pro hašení si zajistili z místního hydrantu a retenční nádrže.

Penzion má podle své webové prezentace 15 lůžek a jeho součástí je i restaurace. Stojí u hlavní silnice vedoucí z Horního Maršova do Horní Malé Úpy a na hraniční přechod do Polska. Od centra obce, která leží v nadmořské výšce 1050 metrů nad mořem, je vzdálený asi 50 metrů.

Požáry objektů v Krkonoších v minulosti v řadě případů skončily tragicky a velkými škodami. V únoru 2019 oheň zcela zničil chalupu ve Velké Úpě, v domě uhořel jeden člověk. V prosinci 2019 v Peci pod Sněžkou u sjezdovky Javor shořela chata Bažina, škoda činila asi čtyři miliony korun. V březnu 2015 při požáru bývalé hájenky v Horní Malé Úpě zemřela čtyřiapadesátiletá žena. Její manžel a pětiletý vnuk stačili z hořícího objektu utéct. Oheň objekt zcela zničil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, požár, hotely, Krkonoše, Horná Malá Úpa, vyšetřování, HZS, Královéhradecký, kraj, penzion, elektroinstalace, Horní Malá Úpa, Polsko

Příčinou požáru penzionu v Krkonoších byla závada na elektroinstalaci nebo komínu  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.