Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Safari Park Dvůr Králové poprvé ve své historii rozmnožil husice. Chová je už osm let

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se poprvé v jeho historii rozmnožily husice modrokřídlé. Dvě mláďata se vylíhla 21. srpna a zatím obývají líheň madagaskarské haly Ptačího světa. Dvorská zoo chová husice modrokřídlé osm let. Aktuálně má jeden chovný pár a dvě mláďata.

"Je to pozoruhodný úspěch. Husice modrokřídlé chová aktuálně 15 evropských zoo v počtu ani ne 40 dospělých zvířat. Za poslední rok je rozmnožily jen dvě z nich. Vedle Dvora i francouzský Beauval," uvedl mluvčí safari parku Michal Šťastný.

V přírodě patří husice ke zranitelným druhům a rychle jich vlivem úbytku přirozeného prostředí ubývá. Jde o endemity Etiopie, nežijí nikde jinde na světě. "Právě u takových druhů, které žijí jen na jediném malém území, patří k nejvíce křehkým a ohroženým vyhubením," uvedli zástupci safari parku.

Dvorská zoo zažívá v rámci chovu vrubozobých ptáků úspěšnou sezonu. Nedávno se jí povedlo rozmnožit pižmovky ostruhaté, množily se také jejich příbuzné pižmovky hřebenaté. Poprvé po dvou desetiletích se líhly i čírky obecné, kriticky ohrožené čírky úzkozobé a černoskvrnné, vzácní poláci malí, kachny žlutozobé a temné nebo zrzohlávky rudozobé. "Množení řady z těchto druhů není zdaleka obvyklé," uvedl zoolog Michal Podhrázský.

Podle něj stojí za těmito úspěchy také to, že se po letech povedlo omezit počty predátorů, kteří zvládnou proniknout do prostoru velké průchozí voliéry. Po celém jejím obvodu vznikl nový bezpečnostní systém, který útokům brání. Chovaní ptáci tak mají ještě mnohem větší klid, uvedli zástupci safari parku.

Safari park Dvůr Králové patří Královéhradeckému kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem ve východních Čechách. Chová přibližně 2500 zvířat 320 druhů. Dvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je také v chovu žiraf, zeber a nosorožců.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, chov, zoo, ptáci, Dvůr Králové nad Labem, ZOO Dvůr Králové, historie, Michal Šťastný, Etiopie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park Dvůr Králové poprvé ve své historii rozmnožil husice. Chová je už osm let  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.