Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Hradecký kraj rozšířil v Borohrádku domov pro seniory za osmdesát milionů milionů korun

Rozšíření domova pro seniory v Borohrádku na Rychnovsku vyšlo na 80 milionů korun. Tři nové dvoupodlažní pavilony, vzájemně propojené centrální halou, nabídnou 24 lůžek se zvláštním režimem. Nová část areálu zahájí provoz 1. listopadu. Královéhradecký kraj je investorem projektu. Domov pro seniory v Borohrádku poskytuje pobytové služby lidem, které mají kvůli věku sníženou soběstačnost. Kapacita zařízení se po spuštění nové části zvýší ze 105 na 129 míst.

Loni se sloučily domov pro seniory v Borohrádku s Domovem důchodců Albrechtice nad Orlicí, který se stará o lidi s Alzheimerovou chorobou. Vznikl tak jeden provozní celek s názvem Domovy na Orlici, který po dokončení investice v Borohrádku má 210 lůžek.

"Počet lidí s demencí stoupá a zvyšují se i požadavky na péči o tyto osoby. Proto jsme nový domov pro seniory v Borohrádku koncipovali jako zařízení s malou kapacitou, rozdělené na domácnosti pro osm osob, kdy polovinu kapacity tvoří jednolůžkové pokoje. Tímto uspořádáním jsme klientům zajistili dostatečné soukromí a individuální přístup v péči. O klienty se postará uzavřený okruh pečovatelů," uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši).

Pokoje klientů jsou v každém z dvoupodlažních pavilonů, ve spodní části mají společné prostory a také keramickou dílnu. Součástí stavby jsou nové přívody inženýrských sítí. Díky převedení vodního toku pod povrch vznikly v areálu další využitelné venkovní prostory.

Nové pavilony kraj nechal vybavit nábytkem a dalším zařízením za pět milionů korun. "Vybavení odpovídá nejvyšším požadavkům péče o klienty, jako jsou například naklápěcí lůžka a moderní hydromasážní vany. Novinkou v rámci celé ČR je unikátní systém elektronické senzorické podlahy v místech pobytu klientů," uvedl náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti). Senzory v podlaze podle něj umožní kontrolu pohybu klientů včetně upozornění na náhlý pád bez toho, aby na klienty dohlížel kamerový systém.

Kraj zahájil výstavbu nových pavilonů v areálu domova v Borohrádku v roce 2020. Část investice 80 milionů korun včetně DPH pokryla dotace ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 29 milionů korun, zbytek kraj uhradil ze svého rozpočtu.

Strategickým cílem kraje je podle hejtmana vybudovat do několika let stovky nových lůžek v sociálních zařízeních. "Nové zařízení v Borohrádku je dalším z již otevřených domovů, které disponují lůžky služby se zvláštním režimem, například podobná zařízení jsme otevřeli v Opočně nebo Tmavém Dole," podotkl hejtman Martin Červíček (ODS).

Domovy se zvláštním režimem poskytují služby lidem se stařeckými demencemi, zejména Alzheimerovou chorobou. Zaměstnanci v nich pečují o klienty, kteří jsou výrazně dezorientovaní a hrozí riziko jejich odchodu ze zařízení.

Kraj chystá dalších 30 lůžek se zvláštním režimem ve Vrchlabí a více než 40 lůžek v České Skalici. Domovy se zvláštním režimem by měly vzniknout i jako součást městských projektů v Nové Pace či Broumově. V roce 2021 se takový domov otevřel v Tmavém Dole a letos v létě v Opočně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, sociální, správa, stavby, Borohrádek, FOTO, domov pro seniory, Královéhradecký kraj, pavilon, domov, okres Rychnov nad Kněžnou, Albrechtice nad Orlicí, Martin Červíček, Pavel Bulíček, Martina Berdychová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj rozšířil v Borohrádku domov pro seniory za osmdesát milionů milionů korun  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.