Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Orlické Záhoří postavilo z bývalé peletkárny nový kulturní dům a zázemí pro dobrovolné hasiče

Během letních prázdnin dokončilo Orlické Záhoří rekonstrukci bývalé peletkárny. Za 30 milionů korun vznikl víceúčelový kulturní dům a zázemí pro dobrovolné hasiče. Místní mohou nově využít i keramickou dílnu, cvičnou kuchyni nebo společenský sál.

Z téměř rozpadlého areálu bývalé peletkárny vznikla nová moderní budova se zbrojnicí a třemi garážovanými parkovacími místy. Dobrovolná jednotka hasičů má nově k dispozici například šatny a sklad techniky.  

Místním bude nová stavba sloužit jako víceúčelový kulturní sál. K dispozici mají společenský sál, keramickou dílnu s vypalovací pecí, cvičnou kuchyni, šatny a sociální zařízení s umývárnou a toaletami. Pro personál je zde několik kanceláří a uklízecí komora. Celý prostor je bezbariérový. 

Budova je vybavena novým systémem vytápění, zdravotně technickými instalacemi, především novými rozvody vody a kanalizací, elektroinstalací a větracím systémem. 

Rekonstrukce za víc než 30 milionů korun  

Cena rekonstrukce se vyšplhala na 3,65 milionu korun. Polovinu částky zaplatila sama obec, druhá polovina byla doplněna na základě žádosti z programu Regenerace brownfieldů pro nepodnikatelské využití. Z tohoto programu radnice dostala 15,3 milionu korun.  

 „Je to typická ukázka nejlepší praxe. Objekt, který roky hyzdil obec, nyní opět slouží občanům. Jedná se o skvělý důkaz toho, že brownfieldy mají obrovský potenciál,“ uvedla Klára Dostálová (ANO), ministryně pro místní rozvoj.  

Pojmem brownfield je označována nemovitost, pozemek či areál, které ztratily svou funkci, jsou nevyužívané a zanedbané, často také obsahují ekologickou zátěž.  

Ohodnoť článek

Foto HZSOL

Štítky Orlické Záhoří, dobrovolní, hasiči, kulturní, dům, rekonstrukce, platkárna, místní rozvoj, brownfield, dotace, kulturní dům, Klára Dostálová, ANO 2011, dobrovolní hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orlické Záhoří postavilo z bývalé peletkárny nový kulturní dům a zázemí pro dobrovolné hasiče  |  Rychnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.