Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přesně před rokem došlo k jednomu z největších požárů v historii kraje. Hasiči popsali detaily zásahu

Je o přesně rok, co 159 hasičů z šestnácti jednotek likvidovalo jeden z největších požárů v novodobé historii Královéhradeckého kraje. V Polici nad Metují hořela skladovací hala firmy HAUK. Přečtěte si, jak na ohnivé peklo vzpomínají zúčastnění hasiči.

K nahlášení požáru na tísňovou linku došlo v noci ve 2:28. „Jedu na Žďár nad Metují a přijde mi, že ve Vebě v Polici nad Metují hoří, vidím plameny, šlehají dost vysoko,“ popsal volající muž do telefonu. O několik minut později, ve 2:36 byla na místě už první jednotka hasičů, šlo o místní hasiče z Police nad Metují.

„První hlášení znělo, že se nejspíš jedná o pozůstatek z pálení čarodějnic, takže jsme na místo přijížděli relativně v pohodě,“ vzpomíná Jaroslav Hanzl, velitel zásahu. Velmi rychle však hasiči zjistili, že situace je daleko vážnější, hoří skladovací hala a zasažena je větší část objektu. Materiál, který byl v hale uskladněn, se navíc ukázal jako vysoce hořlavý – šlo zejména o čalounění do aut, papírové krabice a dřevěné palety. Hasiči proto okamžitě rozhodli o navýšení jednotek na místě události.

„Největší riziko byly padající stropy a padající sklo. Našli jsme i velké tlakové lahve, které jsme se rychle snažili vytáhnout ven, protože hrozil jejich výbuch. Konstrukce stropů navíc byly z rákosu, dřeva a lepenky, to bylo přikryté plechem nebo skleněnou výplní. I vlivem této konstrukce a silného větru se požár nekontrolovaně šířil na celou halu,“ popisuje zasahující hasič Lukáš Drozdík.

Dalším problémem, se kterým se hasiči museli vypořádat, bylo padající sklo ze stropu, které ničilo požární hadice. „O náročnosti zásahu svědčí i počet poškozených hadic, bylo jich téměř šedesát kusů,“ říká řídící důstojník David Pouč. „Hadice neustále praskaly, takže se vždy musela zastavit dodávka vody, vyměnit vedení a zase pokračovat dál,“ dodává Jaroslav Hanzl.

Trvalo devět hodin, než se požár podařilo dostat pod kontrolu. Úplná likvidace požáru byla ohlášena po 36 hodinách od ohlášení události. Požární jednotky během hašení použily 1200 litrů pěnidla a 1 350 600 litrů vody. Díky profesionálnímu zásahu hasičů byly jen dvě osoby lehce zraněny.

„Škoda se vyšplhala asi na 100 milionů korun, tím se tato událost zapsala do historických tabulek HZS Královéhradeckého kraje jako čtvrtý největší požár v naší novodobé historii,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Zároveň šlo také o největší požár a požár s největší škodou v České republice za rok 2020.

Úmyslné zapálení policie vyloučila. Vyloučena byla i technická závada na elektroinstalaci. Příčina nebyla prokazatelně zjištěna a případ byl proto odložen.

Ohodnoť článek

Foto HZS KHK

Štítky požár, hasiči, Police nad Metují, HAUK, Královéhradecký kraj, Žďár nad Metují, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před rokem došlo k jednomu z největších požárů v historii kraje. Hasiči popsali detaily zásahu  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.