Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé z napekli pro náchodskou nemocnici 65 štrůdlů, aby podpořili nejenom zdravotníky, ale i místní jabloň

Lidé z Police nad Metují, Hronova a Machova o víkendu napekli celkem 65 štrůdlů, aby symbolicky poděkovali zdravotníkům z Oblastní nemocnice Náchod za jejich téměř roční extrémní nasazení. Štrůdly lidé pekli v rámci akce Pečeme pro jabloň.

"Štrůdly roznesli organizátoři akce z Místní akční skupiny Stolové hory společně s naším panem ředitelem do všech nemocničních oddělení,“ informují a děkují na svém Facebooku zástupci Oblastní nemocnice Náchod.

Jabloň u hostince u Lidmanů na v Machově Náchodsku bojuje o titul Evropský strom roku 2021 a právě akce Pečeme pro jabloň měla na českého kandidáta upozornit. Jabloň získala v polovině října titul Strom roku 2020, nyní se uchází o ještě vyšší titul. Hlasování skončilo včera, ale jeho výsledky jsou zatím tajné.

Strom do ankety přihlásila Místní akční skupina Stolové hory spolu s obcí, školami, zahrádkáři a dalšími spolky a s podporou syna majitele původního hostince u Lidmanů, který ji vlastnoručně vysadil po konci 2. světové války. "Jabloň po několika letech od vysazení neplodila, tak tatínkovi někdo z hostů poradil, že má málo železa. Tatínek nelenil a zakopal k jejím kořenům hřebíky. A opravdu pak začala plodit," uvedl Jaroslav Lidman.

Každou sezonu je strom obsypán jablky, kolem jsou stoly se židlemi… Vloni chyběli pouze hosté místního hostince. Nebýt současné pandemie, opět by se schovávali v jejím stínu. "Není to běžná jabloň s rovným kmenem, ten má trochu do boku. Teď, jak se o ní více mluví, si uvědomujeme, že je svým způsobem zajímavá a krásná," řekl majitel penzionu a vítězného stromu Petr Šturm.

Pan Šturm věří, že mu slavná jabloň přiláká zákazníky. Stejně jako většina ostatních provozovatelů restaurací, i on bojuje s finanční krizí, kterou mu způsobila pandemie a současná vládní opatření.

Ohodnoť článek

Foto Jan Bartoň

Štítky solidarita, jabloň u Lidmanů, strom roku, štrůdl, nemocnice, Náchod, koronavirus, Machov, jabloň, Oblastní nemocnice Náchod, zdravotnický pracovník, Police nad Metují, druhá světová válka, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z napekli pro náchodskou nemocnici 65 štrůdlů, aby podpořili nejenom zdravotníky, ale i místní jabloň  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.