Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rozhledna nad Novým Hrádkem začne vznikat v lednu příštího roku

Rozhlednu s parkovištěm a turistickým infocentrem na vrchu Šibeník nad Novým Hrádkem na Náchodsku vybuduje za 12,7 milionu korun bez DPH společnost Průmstav Náchod. Firma zvítězila v soutěži ze tří nabídek. Většinu nákladů pokryje evropská dotace.

Vybudování rozhledny spadá do projektu Česko-polská hřebenovka - východní část, jehož nositelem je Euroregion Glacensis sdružující města a obce na české a polské straně. Projekt má podpořit zdejší cestovní ruch.

"Máme vysoutěženo, smlouva o dílo je podepsaná, začátkem ledna by firma měla začít pracovat. Hotovo by mělo být do podzimu 2020," řekl starosta Nového Hrádku Zdeněk Drašnar.

Městys Nový Hrádek vybral firmu napotřetí. První soutěž vyhlásila radnice v zimě roku 2018, ale žádná firma se nepřihlásila. Druhou soutěž vypsanou letos na jaře radnice zrušila, protože oba uchazeči výrazně překročili předpokládanou cenu.

Rozhledna v nadmořské výšce kolem 600 metrů vznikne z tubusu větrníku, který tam stojí od 90. let. Vyhlídková plošina bude 32 metrů nad zemí. Turisté dohlédnou na hřeben Orlických hor, Krkonoše, ale i na Kunětickou horu u Pardubic. Dosud jim v tom částečně brání stromy. Rozhledna bude na páteřní turistické červeně značené trase, tzv. Jiráskově cestě, která vede z Náchodska do Orlických hor.

Větrná elektrárna u Nového Hrádku se do trvalého provozu nikdy nedostala a skončila ve šrotu. Ze čtyř větrníků zůstal jediný, včetně bývalé trafostanice. Z té má vzniknout turistické informační centrum.

Rozhledna je poslední ze čtyř plánovaných na hřebenové trase v česko-polském pohraničí na území Královéhradeckého kraje. Další dvě rozhledny s podporou evropských dotací už vznikají u Olešnice v Orlických horách a ve Vysoké Srbské. Rozhledna na Velké Deštné v Orlických horách už byla otevřena.

Autoři | Foto insnachod.cz

Štítky ČR, turistika, stavby, správa, rozhledna, Nový Hrádek, FOTO, soutěž, okres Náchod, Náchod, Orlické hory, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna nad Novým Hrádkem začne vznikat v lednu příštího roku  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.