Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stát přispěje na obnovu vojenské nemocnice a kasáren v Josefově. Uvolní miliony

V následujících deseti letech uvolní Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) České republiky až tři miliardy korun za záchranu objektů v Terezíně a Josefově. V prvních pěti letech se hovoří o částce 1,73 miliardy korun, které uvolní resort financí. Díky tomu se bude moct Josefov pustit do oprav budov v nejhorším stavu.

V případě Josefova se finanční injekce a následné obnovy můžou dočkat Čtvercová kasárna a tamní Vojenská nemocnice. V Terezíně jsou to Žižkova kasárna, Zbrojnice, Proviantní sklad a Vojenská nemocnice. Dohromady se jedná o šest objektů.  

„Více než dvacet let od ničivých povodní v roce 2002 dostanou konečně obě pevnostní města novou šanci. Nejde jen o historii Terezína spjatou s holokaustem. V obou případech jde o unikátní historické památky,“ uvedl v tiskové zprávě vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti). 

Obnovu takového rozsahu by si Josefov sám o sobě nemohl dovolit. Ministerstvo pro místní rozvoj proto vytvoří skupiny odborníků, kteří budou propojovat Josefov a Terezín s krajem, ministerstvy a státem.  

„Jen zabránit tomu nejhoršímu a zastavit chátrání nestačí, chceme dát Terezínu a Josefovu nový smysl. Počítáme s tím, že na MMR vznikne nový systémový program obnovy. Ze státního rozpočtu na něj v příštích deseti letech můžeme dostat dalších až 1,2 miliardy korun, podmínkou ale je, že další prostředky přidají Ústecký a Královéhradecký kraj,” vysvětlil Bartoš. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr1888 | commons.wikimedia.org

Štítky Josefov, Terezín, nemocnice, kasára, oprava, rekonstrukce, obnova, finance, peníze, miliony, stát, ministerstvo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Ponikelský

Josefov by spíše pomohlo, kdyby se zbavil menšiny

Úterý, 29. srpna 2023, 18:35Odpovědět

Stát přispěje na obnovu vojenské nemocnice a kasáren v Josefově. Uvolní miliony  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.