Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na Broumovsku sepsali petici kvůli nedostupné zubní péči. Do pohraničí se doktorům nechce

V Meziměstí na Broumovsku v minulých měsících proběhla podpisová petice za obnovení zubařské péče. Potom, co zdejší zubaři odešli do důchodu, místní nemají žádnou náhradu. Jenže jak uvádí i hejtman, dokud se nenajde doktor, který je ochotný zde pracovat, nemá situace řešení.

„Chybí péče zhruba pro 2 500 lidí. Chápeme odchod stomatologů do starobního důchodu, ale je velice nutné a naléhavé, aby se jejich místa nahradila! Není možné, aby se v dnešní době nedostalo zdravotní zubní péče všem, i když se stále propaguje, jak je důležité chodit na prevence. Je nutné zde mít základní péči i pro akutní stavy. Je nepřijatelné, aby senioři nebo maminky s dětmi dojížděli až sto kilometrů za lékařskou péčí,“ stojí v petici, jejíž autorkou je Jana Svědíková z Meziměstí.

Petice byla odeslaná na různá místa, například na Svaz měst a obcí, na kraj nebo do Senátu. K situaci se nyní vyjádřil i hejtman Martin Červíček (ODS), který celou situaci konzultoval se zdravotními pojišťovnami. „Přes veškerá opatření (bonifikace a dotační programy) se však v některých oblastech nedaří zajistit v potřebné šíři pokrytí smluvními poskytovateli zdravotních služeb tak, aby byla vždy splněna kritéria místní a časové dostupnosti, neboť lékaři nemají zájem v některých lokalitách své pracoviště zřizovat a zájem o uzavření smluvního vztahu v těchto oblastech je minimální,“ uvádí hejtman. Ten také zdůrazňuje, že je navíc zcela na zvážení každého zubaře, zda bude své služby poskytovat za přímé úhrady od pacientů nebo zda půjde o služby hrazené pojišťovnou.  

Hejtman také připomíná, že pokud zubař pacienta odmítne přijmout, je povinen mu vystavit zprávu, kde uvede důvod svého odmítnutí. Tím nejčastěji bývá naplněná kapacita, tedy překročení únosného pracovního zatížení. Pokud zubař zprávu nevydá, riskuje pokutu 100 tisíc korun. Se zprávou od lékaře se pak shánějící může obrátit na svou pojišťovnu, která může celou situaci prověřit a zhodnotit, zda má dotyčný zubař v péči skutečně takový počet pacientů, který překračuje únosné pracovní zatížení.   

Noví zubaři o práci v pohraničí nemají zájem, přestože Meziměstí slibuje řadu výhod, případnému zájemci nabízí i bydlení.

„Myslím si, že by pro tuto situaci, co u nás v Čechách nastala, měly fungovat umístěnky, tak jako to bylo dříve, stačilo by jen na pět let. Ale podotýkám, že jde jen o můj osobní názor,“ uvádí Jana Svědíková, autorka petice. Petenti by proto nyní rádi s prosbou o nalezení řešení celé situace oslovili Poslaneckou sněmovnu.

Situace s hledáním zubaře se na Broumovsku významně zkomplikovala na jaře, kdy v Meziměstí skončili poslední dva zubaři. Ostatní na Náchodsku hlásí dlouhodobě stop stav. Zdravotní pojišťovna je sice svým pojištěncům povinna sehnat náhradní hrazenou péči, tu ale svým klientům nabízí například v Pardubicích nebo v Praze. „Místní jezdí za zubařem i sto kilometrů daleko. Teda pokud mají to štěstí a zubaře vůbec seženou,“ píše na sociálních sítích Veronika Nekvindová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com/Michal Jarmoluk

Štítky zubař, zuby, pojišťovna, petice, nedostupná péče, zdravotnictví, Broumovsko, Meziměstí, zubní lékař, pacient, Svaz měst a obcí České republiky, Martin Červíček, Senát Parlamentu ČR, ODS, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Broumovsku sepsali petici kvůli nedostupné zubní péči. Do pohraničí se doktorům nechce  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.