Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U náchodské nemocnice začala stavba parkovacího domu, má vyřešit problém s auty

S nedostatkem parkovacích míst bojuje nejen Fakultní nemocnice Hradec Králové, ale i Oblastní nemocnice Náchod. V areálu proto vzniká nový parkovací dům, který pacientům nabídne 150 nových parkovacích míst. Dalších 30 míst vznikne po úpravě stávajících parkovišť.

Nový parkovací dům v areálu náchodské nemocnice vznikne v průběhu následujících osmi měsíců. Kraj už předal místo stavební firmě. Nová třípatrová budova za necelých 49 milionů má sloužit především pacientům a jejich návštěvám. Kromě míst v parkovacím domě ale vzniknou ještě další stání pro auta.

„Předmětem stavebních prací je vedle výstavby nového krytého parkovacího objektu také rekonstrukce a rozšíření dvou parkovacích ploch – v místě hlavního vjezdu do areálu nemocnice a u pavilonu patologie,“ říká náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti), odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií.

Po dokončení stavby a opuštění horního areálu bude u nemocnice zhruba 380 parkovacích míst, což je sice podle zřizovatele vzhledem k velikosti náchodské nemocnice dostatečné, přesto i tak Královéhradecký kraj zvažuje další možnosti rozšíření parkovacích kapacit.  

V Hradci Králové si ještě počkáme

Výstavba parkovacího domu u nemocnice se už řadu let řeší i v Hradci Králové. Že je parkování ve fakultní nemocnici peklo, se shodují pacienti i lokální politici. Královéhradecký kraj proto nyní přišel s myšlenkou, že by na stavbu zdejšího parkovacího domu měla přispět i okolní města.

„Jsme si vědomi, že díky rozsahu poskytované zdravotní péče má pozice fakultní nemocnice dopad na celý region,“ řekl radní Královéhradeckého kraje Václav Řehoř (ODS). 

Kraj proto nyní vyjednává s dalšími osmi radnicemi v okolí Hradce Králové. Na seznamu je Černilov, Chlumec nad Cidlinou, Nový Bydžov, Třebechovice pod Orebem, Smiřice, Nechanice, Týniště nad Orlicí či Borohrádek. Podle plánu hejtmanství by se mohla města, kraj i nemocnice na nový parkovací dům doslova složit.  

O konkrétních termínech však ještě nemůže být řeč. Nejdříve je nutné zrekonstruovat křižovatku Mileta. Práce na ní mají začít v příštím roce, kompletně hotov bude v roce 2023. Teoreticky tak může stavba nového parkovacího domu začít nejdřív za dva roky.  

Ohodnoť článek

Foto Peter H | Pixabay

Štítky nemocnice, Náchod, parkování, stavba, parkovací dům, auto, pacienti, Královéhradecký kraj, FN HK, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Oblastní nemocnice Náchod, Hradec Králové, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana, Václav Řehoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U náchodské nemocnice začala stavba parkovacího domu, má vyřešit problém s auty  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.