Přední pěstitel jablek v zemi, Zemědělské družstvo (ZD) Dolany na Náchodsku, letos čeká pokles sklizně o polovinu na úroveň 3000 tun. Důvodem je velmi chladné počasí v březnu a v dubnu a nadprůměrný červnový propad plůdku způsobený velkým teplotním skokem z deseti na 30 stupňů Celsia. Naopak úroda hrušek a švestek by měla být v Dolanech letos nadprůměrná.
Sklizeň jablek zahájili Dolanští česáním odrůdy Gala. Hrušky a švestky začali sklízet začátkem září. Očekávají, že hrušek by mohli sklidit asi 800 tun oproti obvyklým 500 až 600 tunám. U švestek čekají sklizeň kolem 80 tun. Pokud vše půjde hladce, do konce října by sklizeň měla skončit.
Letošní počasí podle vedoucího dolanských ovocnářů Jiřího Fišera ovlivnilo úrodu u ovocnářských podniků různě. „Podnik od podniku a oblast od oblasti je to různé. Někde mají více jablek a málo hrušek," řekl. Podle celostátního odhadu sklizně z poloviny června by letošní sklizeň jablek v ČR měla být mírně nad loňskými 118 000 tunami. Výsledky zářijového odhadu zatím nejsou k dispozici.
Poklesu úrody jablek z dříve průměrných 6000 tun na polovinu budou muset Dolanští přizpůsobit i odbyt. „V regionálním prodeji zůstaneme věrní našim zákazníkům. Na řetězcích, bohužel, nebudeme tak silní hráči jako v minulosti," řekl Fišer.
Ekonomicky by dopad slabé sklizně mělo družstvo ustát. První pololetí, kdy se prodávala jablka z loňské sklizně, bylo podle Fišera díky slušným cenám ziskové. „Doufáme, že druhé pololetí nás úplně nepotopí," řekl .
S nižší sklizní bude podnik letos potřebovat asi o pětinu méně sezonních pracovníků. „Nyní zde máme asi 40 pracovníků a dalších 40 ještě budeme potřebovat. Sehnat pracovníky je však dnes složité," řekl Fišer. Většinu sezonních česáčů v Dolanech tvoří cizinci, zejména z Ukrajiny.
Zemědělské družstvo Dolany má 194 hektarů ovocných sadů. Plodné výsadby jabloní zabírají 123 hektarů, hrušní 25 hektarů, slivoní čtyři hektary a třešní je 0,5 hektaru. Na dalších 42 hektarech má družstvo mladé výsadby jabloní a slivoní vysázené v letech 2018 až 2020.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.