Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Náchodská nemocnice se probojovala mezi top 33 staveb v soutěži Stavba roku 2021

Nové pavilony Oblastní nemocnice Náchod se dostaly mezi top 33 staveb letošního ročníku prestižní soutěže Stavba roku. Budovy vznikly v rámci první etapy modernizace nemocnice za 1,4 miliardy korun. Výsledky soutěže o nejlepší stavbu Česka se dozvíme 18. října.

Dva nové pavilony, které se ucházejí o titul Stavba roku 2021, slouží jako „srdce nemocnice“. Pavilon K je určený pro intenzivní medicínu, pavilon J pak zajišťuje lůžkovou péči s kapacitou až 150 lůžek.

Do nových budov se přestěhovalo dětské oddělení, oddělení porodnice – porodní sály a sál pro císařské řezy, ARO lůžka a JIPová lůžka, aseptické a superaseptické operační sály a všechny zobrazovací metody včetně magnetické rezonance. Součástí nového pavilonu je osm operačních sálů, z nichž jeden je výjimečný tím, že obsahuje přípravu pro budoucí robotické operace.

Nové budovy jsou založeny na pilotách, nosnou konstrukci tvoří železobetonový monolitický skelet s dozdívkami z pálených cihel. Vnitřní příčky jsou většinou ze sádrokartonu, část stěn je vyzděna z pálených akustických cihel. Kompletní vestavba operačních sálů je tvořena lakovanými nerezovými deskami zavěšenými na nosných ocelových rastrech pro snadnou demontovatelnost a modularitu. Na objektu je provětrávaná fasáda z keramických a probarvených skleněných desek v kombinaci s exteriérovými horizontální a vertikální slunolamy, hliníková okna mají izolační dvojskla. Většina střech je osázená extenzivní zelení, na další části střech jsou umístěny zdroje chladu.

První etapa modernizace Oblastní nemocnice Náchod skončila v září loňského roku. Krajskou kasu vyšla na 1,4 milionu korun bez DPH. Jejich kompletní vybavení přišlo na dalších 300 milionů korun. 

Královéhradecký kraj, který je zřizovatelem náchodské nemocnice, chce s modernizací areálu pokračovat i nadále. Po výstavbě dvou nových pavilonů čekají zásadní změny na budovy E a D. Staré éčko, které je nejstarší stavbou v celé nemocnici a je ve velmi špatném stavebně-technickém stavu, má být zbořeno a na jeho místě by mělo vyrůst úplně nové oddělení. Pavilon D čeká rekonstrukce. Budou tu pak převážně laboratoře, jako například biochemie, mikrobiologie, patologické laboratoře nebo transfuzní stanice.

Celkové náklady na druhou etapu hejtmanství odhaduje na 850 milionů korun. Jde o největší investici kraje.

„Modernizace náchodské nemocnice bude pokračovat druhou etapou, která zajistí, že všechny lékařské obory budou fungovat v jediném kompaktním areálu. Díky tomu poskytneme pacientům větší komfort a dosáhneme nemalých provozních úspor,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj, | Zdroj Královéhradecký kraj, Stavba roku

Štítky nemocnice, Náchod, ocenění, Stavba roku, Královéhradecký kraj, investice, soutěž, pavilon, Oblastní nemocnice Náchod, Česko, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchodská nemocnice se probojovala mezi top 33 staveb v soutěži Stavba roku 2021  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.