Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oprava Tyršova mostu v Jaroměři skončí letos

Kompletní rekonstrukce zchátralého Tyršova mostu přes Labe v centru Jaroměře by měla být hotová do konce roku. Město vyjde oprava a přeložení inženýrských sítí na více než 16 milionů korun, řekl starosta Jaroměře Jiří Klepsa.

Oprava mostu je podle něj největší investiční akcí města v letošním roce. „Celková částka, kterou by město mělo zhotoviteli uhradit, je 11,1 milionu korun včetně DPH. K tomu je ale potřeba připočíst práce jiné společnosti, která provádí přeložky vlastních sítí za částku 5,2 milionu korun. I tuto částku bude město hradit,“ řekl Klepsa.

Mostní konstrukcí vedou přes řeku z jedné části města do druhé například vodovodní, plynové potrubí nebo elektrické vedení. „Staveniště jsme předali 4. dubna letošního roku a ve smlouvě je, že na celkovou rekonstrukci je určeno 200 dnů, tedy do 21., respektive 22. října,“ řekl Klepsa. Podle něho je ale pravděpodobné, že stavba potrvá déle. „Pokud zhotovitel požádá o prodloužení termínu, budeme chtít znát stanovisko technického dozoru a podle toho se k tomu postavíme. Nepředpokládám ale, že by zakázka neměla skončit v letošním roce,“ řekl starosta.,

Tyršův most je v době oprav uzavřen, jak pro auta, tak pro pěší. Hlavní přístupová trasa pro auta na náměstí nyní vede z ulice Na Valech.

Současný most je z roku 1932, kdy nahradil starší. Než vznikl současný silniční průtah městem, most v těchto místech byl součástí hlavního tahu z Hradce Králové přes Jaroměř na Náchod a dál do Polska. „Je to poprvé od vzniku současného mostu, co se opravuje. O rekonstrukci Tyršova mostu město uvažovalo už roky,“ dodal Klepsa.

Tyršův most je zapsán jako nemovitá kulturní památka v Ústředním seznamu kulturních památek ČR.

Autoři | Foto Zdeněk Fiedler – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57459946

Štítky most, opravy, rekonstrukce, Jaroměř, Labe, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava Tyršova mostu v Jaroměři skončí letos  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.