Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jičín plánuje investice za více než 100 milionů, nejvíc do přestavby sídla KSČ

Sedmnáctitisícový Jičín hodlá v příštím roce investovat 133 milionů korun. Největší investicí bude přestavba budovy bývalého sídla KSČ na víceúčelové centrum sociálních a poradenských služeb s výdajem 31 milionů korun. Rozpočet projednala rada města, zastupitelé jej budou schvalovat 18. prosince.

Objem výdajů a příjmů rozpočtu města je pro příští rok navržen ve výši 509 milionů korun. Výdaje bude město hradit z daňových příjmů a z dalších vlastních zdrojů. Se zapojením úvěru radnice nepočítá. Rozpočet schválený pro letošní rok měl příjmy a výdaje v objemu 443 milionů korun, investice byly schválené ve výši 113 milionů korun.

Z dalších významných investic město počítá s výdajem 15 milionů korun na zateplení a rekonstrukci bytového domu na sídlišti Na Jihu. Asi 13 milionů korun půjde do rekonstrukce památky Valdštejnská lodžie. Deset milionů korun má stát pátá etapa regenerace sídliště Husova, na více něž devět milionů korun přijde rekonstrukce ulice Jaselská. "Všechny tyto investice jsou již realizovány. Práce na nich se přelijí do roku 2020, kdy budou dokončeny," uvedl mluvčí města Jan Jireš.

Chystá se i rekonstrukce aquacentra

Z nově plánovaných investic, které zatím nejsou smluvně podchycené, je největší výměna tobogánu a přístupového schodiště v akvacentru za odhadovaných 13 milionů korun. Oprava střechy a výměna oken v budově úřadu na Žižkově náměstí by měla stát 6,5 milionu korun. Řádově miliony korun budou stát rekonstrukce kotelny ZŠ 17. listopadu, rekonstrukce denního stacionáře Domovinka či obnova techniky a vozidel technických služeb.

Na většinu velkých investičních akcí má město sehnané dotace. "V konečném důsledku tyto investice finančně zatíží město méně, než jak se jeví z rozpočtovaných nákladů," uvedl mluvčí. Například přestavba objektu bývalého sídla KSČ přijde celkem na téměř 50 milionů korun bez DPH, z nichž dotace mají uhradit 35 milionů korun.

V rozpočtu na rok 2020 zatím není zahrnuta významná investice za odhadovaných 24 milionů korun do rekonstrukce půdy Základní školy Husova. Radnice totiž na investici získala dotaci přes 15 milionů korun až v minulých dnech.

Stavbu město do rozpočtu zařadí dodatečně. Na půdě školy by měly vzniknout učebny pro výuku přírodních věd, součástí projektu je dále vybavení učeben, vybudování bezbariérového přístupu do školy a částečná rekonstrukce dvora a nádvoří. Stavbu chce radnice udělat v letech 2020 až 2021.

Autoři | Foto David Poloch

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Jičín, 2020, rekonstrukce, investice, KSČ, dotace, Valdštejnská lodžie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín plánuje investice za více než 100 milionů, nejvíc do přestavby sídla KSČ  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.