Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Poplatek za odpad v Jičíně zdraží o 12 procent

Poplatek za odvoz odpadu pro rok 2020 v sedmnáctitisícovém Jičíně se zvýší o 60 korun na 552 korun za osobu a rok. Zdražení radnice zdůvodnila růstem nákladů na svoz a likvidaci odpadů v posledních letech. Jičín naposledy poplatek za odvoz popelnic zdražoval k 1. lednu 2012 a nynější cena 492 korun na osobu tak platila osm let.

Město odpadový systém dotuje téměř dvěma miliony korun ročně. Svoz a likvidaci odpadů v Jičíně zajišťuje příspěvková organizace Technické služby, která letos z rozpočtu města dostává na svoz odpadu a čištění města 11 milionů korun. Dalších 5,6 milionu korun dostává na provoz sběrného dvora. "Náklady v posledních letech rostou. Například mzdové náklady u Technických služeb mezi lety 2018 a 2017 vzrostly o 12 procent, ceny energií o devět procent," mluvčí města Jan Jireš.

V rroce 2020 zůstanou v platnosti stávající úlevy. Od poplatku tedy budou nadále osvobozeni mladiství do 18 let. Nižší poplatek 456 korun budou platit obyvatelé čtvrti Popovice, kteří mají na svém území skládku a musejí snášet provoz s ní spojený.

Z okresních měst hradeckého kraje o nových poplatcích za odpad zatím rozhodl Náchod. Základní roční poplatek za svoz odpadů v Náchodě od ledna vzroste z nynějších 650 korun na 900 korun na osobu. Zachováno ale zůstane pravidlo, že kdo zaplatí do konce února, bude nadále platit sníženou taxu 450 korun.

Dosud poplatek do konce února v Náchodě platilo zhruba 80 procent lidí.Poplatky za odvoz odpadu ve velkých městech hradeckého kraje se neměnily řadu let. Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou mají letos základní taxu za osobu 500 korun, Trutnov účtuje 480 korun.

Štítky ČR, odpady, správa, peníze, Jičín, odpad, poplatek, Náchod, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplatek za odpad v Jičíně zdraží o 12 procent  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.