Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Cena tepla v Jičíně díky zlevnění plynu klesne o třetinu. Lidé ušetří téměř 12 tisíc

Cena centrálně dodávaného tepla v šestnáctitisícovém Jičíně v roce 2024 díky zlevnění zemního plynu klesne o 32 procent na 977 korun za gigajoule (GJ) z letošních 1447 korun. Roční účet za vytápění a ohřev vody domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů meziročně klesne přibližně o 11 800 korun asi na 24 400 korun. Proti cenám před energetickou krizí, kdy jeden GJ tepla stál 548 korun, to bude téměř o 11 tisíc korun více.

Centrální teplo v Jičíně dodává do asi 2500 bytů, školám a dalším klientům městská společnost Správa nemovitostí města Jičína (SNMJ). Teplo vyrábí v několika plynových kotelnách, které jsou díky kogeneraci schopné vyrábět i elektřinu.

"Správa nemovitostí plyn zajistila postupnými nákupy na burze PXE a dosáhla výrazně nižší ceny, než je státem zastropovaná cena," uvedl mluvčí radnice Jan Jireš. Do ceny jsou podle něj promítnuty i veškeré náklady pro rok 2024 i vládou navržené navýšení daně z přidané hodnoty z deseti na 12 procent.

V roce 2022 a letos ceny tepla v Jičíně kvůli razantnímu zdražení zemního plynu postupně vzrostly na 941 korun za GJ a 1447 korun za GJ. "Plníme slib o snížení ceny tepla v případě získání příznivější ceny za zemní plyn. Pevně doufám, že zemní plyn bude pro příští rok ještě levnější a občanům budeme moci ulevit ještě více," uvedl k vývoji místostarosta a předseda představenstva SNMJ Petr Hamáček (KDU-ČSL).

V letech před energetickou krizí se SNMJ dařilo ceny tepla snižovat. V roce 2015 stálo teplo v Jičíně 615 korun za GJ. V roce 2016 cena díky poklesu cen zemního plynu klesla na 610 Kč/GJ, v roce 2017 na 580 Kč/GJ. V letech 2018 až 2021 byla cena na 548 Kč/GJ, což představovalo roční platbu za teplo v průměrném bytě téměř 14.000 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ri | Pixabay

Štítky ČR, teplo, správa, peníze, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena tepla v Jičíně díky zlevnění plynu klesne o třetinu. Lidé ušetří téměř 12 tisíc  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.