Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V jičínské nemocnici začalo fungovat Centrum spánkové medicíny. K léčbě má speciální přístroj

Oblastní nemocnice Jičín má nové Centrum spánkové medicíny. Spánková porada v Jičíně funguje už 15 let. Nyní pracoviště získalo akreditaci k léčbě speciálním ventilačním přístrojem. Ten pacientům s diagnostikovaným apnoickým syndromem upraví lékař na míru tak, aby zajistil ve spánku pravidelné dýchání.

„V rámci oddělení ORL Oblastní nemocnice Jičín nově funguje Centrum spánkové medicíny, které řeší poruchy dýchání ve spánku. Stalo se jedním z mála pracovišť, které umí řešit problém nejen operací, ale i použitím podpůrného ventilačního přístroje,“ uvádí v tiskové zprávě Lucie Chytilová, mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.  

Tento přístroj pacientům pomáhá se správným dýcháním během toho, co spí. Bez něho musela nemocnice svoje pacienty posílat do okolních specializovaných center. „Nyní ale máme možnost i my v naší poradně tzv. přetlakovou ventilaci zapůjčit a správně nastavit pacientovi na míru,“ říká ve zprávě primář ORL oddělení Pavel Strejček

Syndrom obstrukční spánkové apnoe, na který se v Jičíně zaměřují, se dá chápat jako nekontrolovatelné zástavy dechu ve spánku. V tu chvíli dochází k nedostatečnému okysličení krve a následné stresové reakci, která vede k vyššímu krevnímu tlaku.  

Nejčastějším důvodem těchto komplikací jsou problémy v horních cestách dýchacích. Tento stav je možné řešit právě buď chirurgicky, nebo zmíněnou přetlakovou ventilací. 

„Jde o nosní nebo celoobličejovou masku, kterou má pacient ve spánku napojenou hadicí ke kompresoru. Přístroj vytváří přetlak vzduchu a rozevírá kolabované dýchací cesty a zároveň tlumí chrápání,“ uvádí ve zprávě Radek Holouš, který se stal garantem centra jako akreditovaný lékař. 

Informace na přístroji lékaři sledují na dálku. Pokud je vše v pořádku a pacientovi způsob vyhovuje, vypracuje nemocnice požadavek pro pojišťovnu. Ta (v ideálním případě) přístroj pacientovi pořídí. Ten vypůjčený se pak vrátí do jičínské nemocnice, kde si ho půjčí další pacient. „Zájem o přístroj je velký a bohužel převyšuje naši personální kapacitu,“ říká Strejček. V tuto chvíli pečuje centrum přístrojovou léčbou zhruba o 4–5 pacientů měsíčně. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZHKHK

Štítky pacient, lékařství, léčba, Oblastní nemocnice Jičín, Jičín, Královéhradecký kraj, spánkové, centrum, dýchaní, porucha, zdraví, chrápání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jičínské nemocnici začalo fungovat Centrum spánkové medicíny. K léčbě má speciální přístroj  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.