Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jičín chce zkrotit neukázněné návštěvníky Zebína, pomoci má zábradlí

Jičín chce usměrnit pohyb lidí na známém vrchu Zebín nedaleko města. U stezky na jihovýchodní straně hojně navštěvovaného kopce dá postavit zábradlí, aby cesta na vrchol byla bezpečnější a pohodlnější.

Do budoucna by na trase mohly přibýt i schody. Čedičový vrch Zebín, jehož vrchol je ve výšce 399 metrů nad mořem, je od roku 1980 prohlášený přírodní památkou. Před třemi lety si město nechalo u odborné firmy zpracovat studii k pohybu lidí na kopci a k zamezení eroze. "Na svazích nejsou vyznačeny turistické trasy, takže návštěvníci se na vrch dostávají nahodile, vyšlapávají vlastní trasy a přispívají k nežádoucí erozi. Vybudování zábradlí na jihovýchodním svahu představuje první etapu," řekla místostarostka Alena Stillerová

Za zábradlí radnice zaplatí 286.000 korun a do konce roku jej postaví firma Taxus. Zábradlí bude na třech místech a celkem bude dlouhé asi 30 metrů. Bude ze dřeva, v zemi a ve skalním podloží jej budou držet ocelové kotvy. Na další etapu, tedy finančně náročnější vybudování schodů, by radnice chtěla použít dotace, které ale zatím nejsou k dispozici.

Zebín leží severovýchodně od Jičína. Z centra města je k němu pěšky cesta dlouhá asi tři kilometry, vede známou lipovou alejí. Na vrchu kopce je barokní kaplička sv. Máří Magdalény. Na úpatí kopce stojí dřevěná zvonice, na jihozápadní straně kopce je opuštěný lom. Z kopce je výhled po Jičínské kotlině, vidět lze například Kumburk, Veliš, Prachovské skály, Kozákovský hřbet, Tábor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jíčín

Štítky ČR, správa, rekreace, stavby, Jičín, Zebín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín chce zkrotit neukázněné návštěvníky Zebína, pomoci má zábradlí  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.