Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stát podepsal smlouvu s firmou, která postaví obchvat Nové Paky. Stavba začne v září

Ještě před týdnem Hradecká Drbna psala o tom, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stále nepodepsalo smlouvu na nový obchvat Nové Paky. Tisková mluvčí Nina Ledvinová redakci potvrdila, že se stavbou se začne na jaře. Po víkendu je vše jinak. Smlouva už je podepsaná a stavět se začne dřív.

Nové informace poskytl generální ředitel ŘSD Radek Mátl na svém soukromém twitterovém účtu. „ŘSD uzavřelo smlouvu se zhotovitelem obchvatu Nové Paky. Stavbu délky 8,5 kilometru bude realizovat společnost PORR za nabídkovou cenu 1,3 miliardy korun,“ uvedl.  

Svým krátkým statusem rozptýlil obavy místních. Ve městě se začínalo mluvit o tom, že ŘSD stavbu obchvatu stoplo. Po vykácení a vykolíkování budoucí trasy se podle lidí práce zastavila. "V tuhle chvíli probíhá záchranný archeologický průzkum, geotechnický monitoring, realizace ochran biokoridoru, realizace základní vytyčovací sítě a podobně,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí ŘSD. 

Rozchází se však informace ohledně zahájení stavby. Nina Ledvinová v minulém týdnu redakci uvedla, že se začne stavět na jaře. Ředitel ŘSD Mátl na svém Twitteru uvedl, že první stroje se na trase obchvatu objeví během druhé poloviny letošního září. Podle původních dokumentů ŘSD by mělo být kompletně hotovo v roce 2025. 

Trasa už je vykolíkovaná. Trasa bude delší, ale rychlejší  

Nová 8,5 kilometru dlouhá silnice vyvede dopravu mířící z Prahy a Hradce Králové do Krkonoš a na Trutnovsko. Nahradí 7,5 kilometru původní silnice, která vede centrem města, pod nízkým viaduktem a dva kruhové objezdy. I když bude obchvat o kilometr delší, řidiči ho projedou rychleji. Současný průjezd městem trvá zhruba deset minut.  

Ve směru od Jičína nový obchvat začne před obcí Kumburský Újezd a Rumchalpy. Odtud povede kolem hřbitova na Studénce, do Heřmanic a k místnímu železničnímu tunelu. Na mostních pilířích bude dál pokračovat lesem k místnímu rybníku Zaďák a dál do Štikova. Tam překlene velké údolí a obloukem kolem Vrchoviny začne směřovat k obci Vidochov, kde se na silnici I/16 napojí u místní čerpací stanice.  

OBRAZEM: Kudy povede obchvat Nové Paky? V těsné blízkosti rodinného domu i přes rybník

Ředitelství silnic a dálnic vybralo společnost, která postaví 8,5 kilometru dlouhý obchvat Nové Paky. Se stavbou by se mělo začít přibližně v dubnu. Už dnes je však trasa budoucí silnice kolem města patrná. V její cestě jsou vykácené stromy,...

Na trase budoucího obchvatu bude celkem 18 mostů a zhruba polovina celé stavby bude lemována protihlukovou stěnou. V plánu je i vybudování jedné mimoúrovňové křižovatky. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky obchvat, Nová Paka, Jičínsko, stavba, ŘSD, smlouva, příprava, doprava, silnice, video, foto, Ředitelství silnic a dálnic, Radek Mátl, Drbna.cz, Porr, Praha, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát podepsal smlouvu s firmou, která postaví obchvat Nové Paky. Stavba začne v září  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.