Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výtvarníci rozmístili po Hořicích několik uměleckých děl. Vystavena tu budou do října

Obyvatelé a návštěvníci Hořic mohou zažívat netradiční podívanou. Na různých místech ve městě se objevilo pět uměleckých děl od pěti výtvarníků. Vytvořena jsou v rámci projektu U mění Hořice přímo pro konkrétní místa ve městě. K vidění budou až do října.

Autoři uměleckých děl jsou zároveň i profesory uměleckých oborů na hořické Střední uměleckoprůmyslové škole sochařské a kamenické. Podle výtvarníků projekt navazuje na kamenosochařská sympozia, která sahají až do 60. let minulého století. „Zároveň je zde snaha dostát aktuálním požadavkům na prezentaci současného umění ve veřejném prostoru," řekla kurátorka výstavy Jana Cermanová.

Výtvarná díla mají za cíl oslovit širokou veřejnost. V Hořicích jsou rozmístěna v pomyslném kruhu, který začíná a končí v sochařském parku na vrchu svatého Gotharda.

Pro fasádu Galerie plastik, vytvořil sochař Ladislav Jezbera minimalistickou instalaci s názvem Nic. Na ohradní zdi sochařské školy, je umístěno šest figurín. Pod názvem Alternace, je sem umístila sochařka Martina Hozová. Mezi radnicí a kostelem, můžete objevit figurínu muže, který se koupe ve vaně. Autor Jan Pospíšil ji vynesl až do pomyslných oblak.

Na hlavním hořickém náměstí Jiřího z Poděbrad umístil Bronislav Fiutowski dílo Prostě Židle. K panelovému sídlišti dala malířka Michaela Jezberová na chátrající zeď velkoformátové tisky koláží sestavených z kousků kreseb, tvarů, ploch a struktur.

Ti, kdo mají rádi výtvarné umění, mohou navštívit i hořický lom U svatého Josefa, ve kterém probíhá od začátku července 31. ročník sochařského sympozia. Lidé mohou sochaře pozorovat přímo při práci. Sympozium končí příští týden v pátek.

Ohodnoť článek

Foto Městské muzeum a Galerie plastik Hořice

Štítky Hořice, umění, společnost, výtvarníci, umělecké dílo, Martina Hozová, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výtvarníci rozmístili po Hořicích několik uměleckých děl. Vystavena tu budou do října  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.