Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jičín dá 16 milionů do výměny kotlů v největší kotelně ve městě, budou úspornější

Sedmnáctitisícový Jičín bude investovat 16 milionů korun do výměny tří plynových kotlů v kotelně U Stadionu, která je největším zdrojem tepla ve městě. Včetně desetiletého servisu činí hodnota kontraktu 25 milionů korun. Nové kotle budou úspornější. Investici zajistí městská společnost Správa nemovitostí města Jičína, která je provozovatelem kotelny.

Pořízení nových kogeneračních jednotek na výrobu tepla a elektřiny bude největší jednorázovou investicí v historii městské společnosti. „Bude tím završena modernizace technologií společnosti. V posledních devíti letech firma investovala desítky milionů do snížení tepelných ztrát, do kotlů s vyšší efektivitou spalování a nižšími emisemi," uvedl místostarosta Petr Hamáček (KDU-ČSL).

Kotle do Jičína dodá firma CHP trading, servis zajistí společnost Viesmann. Firmy vzešly z veřejné zakázky, do níž se přihlásilo sedm zájemců. Investici bude Správa nemovitostí částečně financovat úvěrem ve výši osmi milionů korun od Komerční banky. Splatnost úvěru bude pět let.

Stávající kogenerační jednotky v kotelně U Stadionu jsou opotřebované a zastaralé. První byla instalována v roce 2001, další dvě následovaly krátce poté. Vyměněny budou všechny tři kotle, každý nový kotel bude mít výkon 200 kilowattů.

Kotelna U Stadionu bude po rekonstrukci připravena dodávat teplo i do nových objektů. Především půjde o domov pro seniory, který firma SeneCura vybuduje přestavbou dvou budov v bývalých kasárnách. Na kotelnu se budou moci napojit i některé domy v připravované obytné zóně na místě kasáren. Nyní město staví teplovodní kanál od kotelny přes lipovou alej k budoucímu SeniorCentru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, teplo, správa, Jičín, kotelna, KDU-ČSL, Komerční banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín dá 16 milionů do výměny kotlů v největší kotelně ve městě, budou úspornější  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.