Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nejsem prase: Iniciativa vyzývá o víkendu k úklidu. Uklízet se bude i v hradeckých lesích

Máj lásky čas, ukliď v parku, označ nás – vyzývá iniciativa s kontroverzním názvem #nejsemprase. Uklízecí akci, která proběhne už tento víkend, připomínají i Městské lesy Hradec Králové. Kdokoliv může vzít pytel, rukavice a uklidit část lesa nebo třeba místo okolo rybníka.

Záleží na každém jednotlivci, které místo se rozhodne uklidit. „Vyberte si třeba místo, kde to máte rádi,“ vyzývají organizátoři. Iniciativa #nejsemprase vznikla vloni na jaře, kdy do přírody vlivem pandemie koronaviru začaly proudit davy výletníků. „Původní plán byl vytvořit čistě osvětovou iniciativu, která má za úkol dát výletníkům tipy, jak se chovat, abychom to v přírodě brzy neměli jako v chlívku,“ uvádějí organizátoři. Jenže se jim to podle vlastních slov trochu „zvrtlo“. Projekt se začal nafukovat a k osvětovým tipům pro výletníky se přidaly i akce v terénu. Iniciativu také podporuje řada známých osobností jako Patrik Eliáš nebo Kateřina Neumannová.

Iniciativa především apeluje na výletníky, že odpadky nepatří do lesa, ale do batohu. I takový odhozený papírový kapesník vydrží v přírodě pět měsíců. „Když už kapesník použiješ, zahrab ho. Rychleji se rozloží a určitě se příjemněji kouká na zelený mech než na zem “zasněženou” bílými kapesníky,“ radí iniciativa #nejsemprase s tím, že příroda není záchod.

Kdo se do víkendového úklidu, ať už v hradeckých lesích nebo jinde, zapojí, může organizátorům poslat fotku nebo video.

Ohodnoť článek

Foto FB Nejsem prase

Štítky Nejsem prase, iniciativa, úklid, příroda, les, odpadky, Městské lesy Hradec Králové, kapesník, pandemie covidu-19, Patrik Eliáš, Kateřina Neumannová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejsem prase: Iniciativa vyzývá o víkendu k úklidu. Uklízet se bude i v hradeckých lesích  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.