Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči a veterináři dnes likvidují ohnisko ptačí chřipky v Dobřenicích

Krajská veterinární správa společně s hasičským záchranným sborem dnes likviduje chovy zasažené ptačí chřipkou v Dobřenicích. Následovat budou chovy v Novém Bydžově – Zábědově a Chudonicích. Kvůli ptačí chřipce bude celkem utraceno 55 tisíc ptáků.

Během víkendu hasiči zajistili personál, techniku a dostatek osobních ochranných prostředků. Práce na likvidaci pak začaly dnes v 7 hodin ráno. „Nejprve bylo nutné zajistit prostory pro dekontaminaci osob a techniky, ustavení kontejnerů a přípravu zázemí pro zasahující,“ popsala mluvčí hasičů Martina Götzová. Desítky hasičů tu spolupracují s pracovníky krajské veterinární správy, policií a se zaměstnanci místní firmy.

Vzhledem k časové a technické náročnosti bude likvidace v dalších chovech prováděna postupně. Po Dobřenicích budou následovat chovy v Novém Bydžově – Zábědově a Chudonicích. Celkem bude kvůli výskytu ptačí chřipky utraceno 55 tisíc ptáků.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků.

Ohodnoť článek

Foto HZS KHK

Štítky ptačí chřipka, hasiči, Dobřenice, likvidace, veterináři, ptáci, Nový Bydžov, Chudonice, Krajská veterinární správa, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči a veterináři dnes likvidují ohnisko ptačí chřipky v Dobřenicích  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.