Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Majitelé památkově chráněných domů dostanou od hradeckého magistrátu deset milionů korun na opravy

Hradecká radnice v letošním roce podpoří opravy památkově chráněných domů soukromých majitelů. Mezi sebe si rozdělí deseti milionovou částku. Vlastníci domů budou moci požádat o příspěvek na výměnu oken, dveří, opravu střechy nebo fasády. Radnice předpokládá, že žádosti o dotaci začne přijímat v únoru. Příspěvkem chce město majitelům domů pomoci s mnohdy náročnými opravami podle požadavků památkářů.

Opravy nemovitostí, které jsou kulturní památkou, v městské památkové rezervaci nebo v zóně se řídí podle zvláštních pravidel. Rekonstrukce je potřeba provádět citlivě s ohledem na zachování a obnovu památkového fondu. Kvůli tomu jsou i vyšší nároky na finance. „Městský dotační program majitelům umožní částečně kompenzovat zvýšené náklady na opravu a údržbu památkově chráněných staveb," řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

V programu je vyčleněno z celkové částky 9,4 milionu korun, rovných 650 tisíc korun na stavebně historické a dendrochronologické průzkumy, publikační, osvětovou a vzdělávací činnost. Komise rady města pro program regenerace městských památek bude žádosti posuzovat. Příspěvky bude rada města a zastupitelstvo definitivně schvalovat ve druhém čtvrtletí.

Majitele soukromých domů v městské památkové zóně podporuje pravidelně i trutnovská radnice. Mohou žádat o příspěvek na opravy podloubí a dlažby. Podpora nákladů opravy je až čtyřiceti procentní. Díky tomu se v Trutnově podařila opravit více než polovina ze 78 podloubí. Trutnov má vypsaný dotační program i pro letošní rok.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky památky, Hradec Králové, rekonstrukce, domy, dotace, oprava, dům, Alexandr Hrabálek, ODS, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelé památkově chráněných domů dostanou od hradeckého magistrátu deset milionů korun na opravy  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.