Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Oprava Velkého náměstí v Hradci Králové začne rekonstrukcí podloubí

Revitalizace Velkého náměstí v centru Hradce Králové by měla začít rekonstrukcemi podloubí, ulic v Kopečku a Rokitanského a náměstí Jana Pavla II. Vedení radnice má připravený nový plán oprav a k dispozici je i revize a doplnění studie rekonstrukce Velkého náměstí.

Specializovaná firma provede v polovině tohoto měsíce tři průzkumné vrty. Dva z nich budou hluboké 25 metrů a vzniknou v blízkosti Mariánského morového sloupu a u trafostanice před kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Třetí, který se provede v Komenského ulici, bude měřit jen osm metrů. Předchozí průzkumy a rešerše zkoumaly podloží do osmi metrové hloubky pod povrchem náměstí. Nové vrty tak dosáhnou hloubky až třikrát větší. 

Umístění vrtů vytipovali zpracovatelé studie podzemního parkoviště spolu s archeology Muzea východních Čech. Díky výsledkům sond se pak bude moci určit další postup u prověřované varianty výstavby podzemního parkoviště.

„Geologové se tak dostanou dokonce několik metrů pod plánovaný spojovací tunel z Komenského ulice a spodní podlaží zamýšleného parkovacího domu. Tato hloubka je důležitá pro upřesnění možností založení případné stavby. Především se ale poměrně přesně dozvíme, jak je tvořené geologického souvrství pod náměstím a mocnost jednotlivých vrstev,“ vysvětluje primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Sondy zároveň napomohou archeologům ověřit předpokládanou hloubku archeologické vrstvy, která se v současnosti pohybuje přibližně do 1,8 metru.

„Opět chci zdůraznit, že jsme si velmi dobře vědomi toho, o jak cennou lokalitu se v případě památkové rezervace v Hradci Králové jedná. Po vyhodnocení vrtů se rozhodne o dalším postupu, který bude přijatelný pro památkáře, správce inženýrských sítí či majitele nemovitostí,“ dodává primátor Hrabálek.

Průzkumné práce omezí dopravu

Kvůli průzkumným pracím bude na Velkém náměstí omezena doprava. Ne ale nijak výrazně. Technika geologů rozhodně neomezí parkovací místa.

Rekonstrukce Velkého náměstí by měla probíhat po etapách

Architekti z ARN STUDIA, kteří jsou autory revize studie rekonstrukce Velkého náměstí, navrhují postupovat po etapách. „Investiční úsek dostal od rady města za úkol připravovat opravy míst, která k náměstí přiléhají. Je potřeba využít doby, kdy se prověřuje možnost podzemního parkoviště a současně poměrně nejistého termínu a výsledku v otázce územního rozhodnutí rekonstrukce náměstí, které řeší stavební úřad v Hořicích. Proto chceme co nejdříve začít s opravami podloubí, kde by měla být provedena výměna dlažby a oprava kamenných prvků,“ říká primátor města.

Na opravy podloubí má navázat další etapa. Zrekonstruuje se ulice V Kopečku včetně Svatojánského náměstí a napojení do ulic Zieglerova a Tomkova.

Náměstí Jana Pavla II.

Z pohledu stavebních řízení by tyto etapy neměly být nijak komplikované. Bude ale nutné vše koordinovat se správci sítí nebo majiteli nemovitostí. „Podobně tomu bude i v případě etap rekonstrukce Rokitanského ulice a náměstí Jana Pavla II. Dobu realizace každé z uvedených etap odhadujeme na tři až čtyři měsíce, se zahájením prací v podloubí chceme začít v příštím roce. Vše bude záležet na přípravách projektových dokumentací, rychlosti dohody s majiteli nemovitostí a výběrových řízeních,“ vysvětluje investiční náměstek primátora Jiří Bláha.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Velké náměstí, rekonstrukce, Hradec Králové, vrty, říjen, sonda, podzemní parkoviště, oprava, Jan Pavel II., Kopeček (Bobravská vrchovina), Nanebevzetí Panny Marie, nemovitost, Alexandr Hrabálek, Muzeum východních Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava Velkého náměstí v Hradci Králové začne rekonstrukcí podloubí  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.