Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hradec Králové protipovodňová opatření rozšiřovat nechce. Povodí Labe připravuje nádrž u Bukoviny

Po posledních povodní nejen v Královéhradeckém kraji vyvstala otázka, zda jsou aktuální protipovodňová opatření dostačující. Z pohledu magistrátu Hradce Králové ano, vedení města tak nepřipravuje žádné zásadní kroky ani novinky. Na druhou stranu, Povodí Labe už delší dobu připravuje suchý poldr Bukovina. Ten by měl ochránit části města Pouchov a Rusek.

„Na území města Hradce Králové nedocházelo v posledních letech k povodním v tom smyslu, že by se voda vylévala z koryta vodního toku, zaplavovala území mimo koryto a působila tak škody,“ řekla Hradecké Drbně mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Podle vedení jsou ochranné hráze podél Labe a Orlice dostačující. Zároveň dodává, že přívalové srážky, které by výrazně zvedly toky řekl sem městu prozatím vyhýbaly.

Naopak Povodí Labe povodňová opatření rozšiřovat hodlá. V tuto chvíli připravuje takzvaný suchý poldr Bukovina. „Realizace stavby je povolena a kompletují se podklady pro podání žádosti o podporu z OPŽP a následně pro výběrové řízení na zhotovitele,“ vysvětluje mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Samotný poldr by měl zmírnit průtoky na Piletickém potoce a ochránit městské části Pouchov a Rusek.

„Spíš, než povodně nás trápí sucho,“ zní z magistrátu.

Pokud půjde vše bez komplikací, měla by se vodní nádrž Bukovina začít stavět začátkem příštího roku. Kompletně hotová pak bude o další dva roky později. Veškeré náklady na její výstavbu zaplatí stát.

„Účelem stavby je při povodňových stavech transformovat průtoky v Librantickém potoce zdržením vody v prostoru nádrže s pozvolným vypouštěním pod hráz poldru,“ doplňuje Bendová. Samotný Piletický potok má následně město v plánu revitalizovat. To by mělo podle magistrátu zvýšit jeho průtok.

Na stranu města se například přiklání i opoziční zastupitel Královéhradeckého kraje Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ani ten nevidí důvod, proč vymýšlet nová protipovodňová opatření, stačit bude, když se zrealizují ta naplánovaná.  „Největší brzdou řešení jsou obstrukce při přípravě investic. Stačí vzpomenout vodní dílo Mělčany, kde jen dosažení pravomocného územního rozhodnutí na suchý poldr zabralo 20 let. Kraj v těchto věcech není investorem,“ dodává.

Ohodnoť článek

Foto Asperant

Štítky povodně, voda, Hradec Králové, Labe, Orlice, opatření, Povodí Labe, poldr, Bukovina, Piletice, potok, Rusek, protipovodňová ochrana, magistrát, Povodí Labe (státní podnik), povodeň, Královéhradecký kraj, Pouchov, Pavel Bělobrádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové protipovodňová opatření rozšiřovat nechce. Povodí Labe připravuje nádrž u Bukoviny  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.