Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti veterinární školy v Hradci Králové mají netradiční pomůcku. Na modelu krávy se učí rodit tele

Veterinární škola v Hradci Králové dostala dost netradiční dárek. Jde speciální model krávy v životní velikosti. Na něm se žáci učí například dojit nebo rodit tele. Tento speciální model se nechal na zakázku vyrobit v Kanadě.

„Model je opravdu jedinečný. Před dvěma lety škola obdržela od stejné kanadské univerzity model koně, na kterém středoškoláci nacvičují například vyšetření vnitřních orgánů koně, či odběr krve,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová /Východočeši/.

Studenti se tak mohou přímo v budově školy dostat o něco blíže realitě a vyzkoušet si nároční zákroky bezpečně a hlavně prakticky. Středoškoláci nacvičují na modelu porod telete a seznamují se tak s možnými porodními polohami. Narozené tele má pohyblivou kostru a váží přibližně 35 kilogramů.

Model krávy má i své jméno, říkají mu „Milionová modelka“. S ohledem na její cenu je to pochopitelné. Model, který nechal Královéhradecký kraj na zakázku vyrobit na veterinární univerzitě v Kanadě stál 1,3 milionů korun. Samotný kraj zaplatil 185 tisíc korun, zbytek nákladů pokryla dotace od ministerstva zemědělství.

Střední odborná škola veterinární v Hradci Králové vyučuje čtyřletý maturitní obor veterinářství se zaměřením na veterinárního technika nebo veterinárního technika – laboranta připravuje žáky na zaměstnání ve veterinárním lékařství, živočišné výrobě. V letošním roce školu navštěvuje 377 středoškoláků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky vzdělání, veterinární škola, kráva, model, pomůcka, ministerstvo zemědělství, milionová modelka, Hradec Králové, Kanada, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti veterinární školy v Hradci Králové mají netradiční pomůcku. Na modelu krávy se učí rodit tele  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.