Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tříkrálová sbírka proběhne v Hradci Králové 7. ledna. Výtěžek podpoří nemocné v hospicu

Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR celostátně od roku 2001. Koledující skupinky tří králů můžete potkávat nejvíce kolem 6. ledna, jak putují dům od domu, přináší lidem radostné poselství Vánoc o narození Jezulátka a přitom prosí o dar na pomoc potřebným v nouzi. Koledníci Charity vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky s charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem. Tříkrálová sbírka je také největší sbírkovou a dobrovolnickou akcí v ČR.

Výtěžek sbírky je určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Z darovaných peněz zůstává 65% místní Charitě, 15% využije na své projekty diecézní Charita, 10% pomůže potřebným v zahraničí, 5% jde na celostátní projekty a zákonných 5% na režii sbírky.

Začněte i vy nový rok dobrým skutkem! Tříkrálová sbírka slaví kulaté 20. narozeniny

V našich regionech se bude koledovat nejvíce kolem 6. ledna. V Hradci Králové požehná třem králům generální vikář Mons. Jan Paseka v úterý 7. ledna 2020 v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha. V Pardubicích slavnostně zahájí sbírku v pondělí 6. ledna v 9:30 hod. na Pernštýnském náměstí. Koledníkům dá požehnání pomocný biskup Josef Kajnek a u betlému zazpívají Bonifantes s Adélou Krátkou. Před zahájením projedou centrem města tři králové na koních z farmy Apolenka.

Charity pro vás připravily i spoustu doprovodných akcí, často ve spolupráci s farností - tříkrálové koncerty a průvody, živé betlémy nebo další zajímavé akce pro koledníky za odměnu. Charita ČR připravuje k 20. výročí také tříkrálovou fotosoutěž pro koledníky na sociálních sítích. Tipy na akce najdete zde.

Kde sbírka pomůže

Výtěžek Tříkrálové sbírky pomůže nemocným a potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky bude věnována na humanitární pomoc do zahraničí.

Například na Hradecku a Pardubicku z výtěžku sbírky podpoří hospicovou péči o nevyléčitelně nemocné. Ve Dvoře Králové nad Labem a okolí budou lidé přispívat na centrum Klubko, které pomáhá pěstounským rodinám. Oblastní charita Červený Kostelec z vybraných peněz vymění stará okna v Domově sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou sklerózou v Žirči.

Na Kutnohorsku z tříkrálových darů podpoří dobrovolnické programy v nemocnicích a sociálních zařízeních. Na Ústeckoorlicku a Chrudimsku použijí vykoledované peníze na podporu charitní pečovatelské služby. Oblastní charita Nové Hrady z výtěžku sbírky rozšíří Dům sv. Josefa v Chotovicích, kde pomáhají handicapovaným, seniorům a rodinám s dětmi. 

Charity věnují část výtěžku také na humanitární projekty v Indii, které realizuje Diecézní charita Hradec Králové, konkrétně na kvalifikační kurzy pro mladé lidi bez vyučení a dětské večerní vzdělávání v oblasti Bangalore, dále také na podporu projektu Univerzita v oblasti Belgaum. Přehled všech záměrů naleznete zde.

V roce 2019 vynesla Tříkrálová sbírka v královéhradecké diecézi rekordních více než 18,4 milionů korun českých. Darované peníze již pomáhají v desítkách charitních zařízení a službách pro nemocné, seniory, handicapované, rodiny s dětmi a lidi v tísni v našich regionech i v zahraničí. 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Hradec Králové | Zdroj Magistrát města Hradec Králové

Štítky Tři Králové, Hradec Králové, 2010, charita, dům, Česko, peníze, projekt, Vánoce, rodina, Josef Kajnek, APOLENKA, s.r.o., Indie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříkrálová sbírka proběhne v Hradci Králové 7. ledna. Výtěžek podpoří nemocné v hospicu  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.