Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec chystá opravu Kubištových sadů za deset milionů. Park se dočká obnovy po sto letech

Město Hradec Králové chystá rekonstrukci Kubištových sadů poblíž historického centra v oblasti mezi krajským soudem, sportovní halou Slavia a objektem Rudolfina. Náklady by mohly být kolem deseti milionů korun, vlastní práce by mohly začít v roce 2021. Park má rozlohu 2,4 hektaru a vznikl mezi roky 1905 a 1907. Obnovy se tak dočká po více než 100 letech, uvedlo vedení radnice.

Město plánuje v sadech novou výsadbu zeleně, úpravy alejí a cest a instalaci nového osvětlení a mobiliáře. Očekává, že lidé budou sady po obnově navštěvovat víc. "Do nové podoby parku se propíše také historická stopa staré císařské cesty se stromořadím z roku 1867, kterou sady v sobě ukrývají," uvedl investiční náměstek primátora Jiří Bláha.

Město má na obnovu Kubištových sadů zpracovanou studii a nyní bude připravovat dokumentaci pro územní řízení a stavební povolení. Rada města zatím schválila peníze na zpracování dalších stupňů projektové dokumentace včetně autorského dohledu ve výši 710.000 korun.

Poslední velká obnova městských sadů se odehrála v letech 2012 až 2013, kdy město nákladem 52 milionů korun bez DPH opravilo Šimkovy sady u historického centra. Součástí rekonstrukce parku bylo odbahnění rybníčku, přestavba původního objektu rotundy či vybudování nových cest a úprava zeleně. V parku vznikla také dvě dětská hřiště.

Autoři | Foto Martin Doležal

Štítky ČR, příroda, správa, stavby, Hradec Králové, sad, rekonstrukce, Rudolfinum, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec chystá opravu Kubištových sadů za deset milionů. Park se dočká obnovy po sto letech  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.