Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podzemní parkoviště pod velkým náměstím v Hradci dostává reálné obrysy. Mělo by stát 200 milionů

Hradec Králové uvažuje o stavbě podzemních parkovacích garáží pod historickým Velkým náměstím v centru města. Při předpokládané ceně jednoho místa jeden milion korun a 200 místech by investice mohla činit asi 200 milionů korun. Na zasedání zastupitelstva to dnes řekl radní Jiří Langer. Město si k této věci nechá za téměř jeden milion korun zpracovat studii, rozhodli zastupitelé.

Velké náměstí nyní slouží jako parkoviště, což by město chtělo změnit. Chce náměstí vrátit funkci přirozeného společenského centra. Celkovou opravu náměstí za odhadovaných čtvrt miliardy korun magistrát chystá od roku 2007. Kvůli námitkám části obyvatel, kterým vadí hlavně zamýšlená redukce parkovacích míst na náměstí, ale stavba dosud nezačala. "Snahou je odblokovat záměr rekonstrukce Velkého náměstí," uvedl ke stavbě podzemních garáží náměstek primátora pro investice Jiří Bláha.

Opozice dnes záměr stavby podzemních garáží kritizovala. Podle Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) již dřívější studie a geologický a archeologický průzkum prokázaly, že garáže pod Velkým náměstím postavit nelze. Zastupitel Aleš Dohnal (Piráti) označil parkování pod náměstím za nesmysl.

Podle Langera by město mohlo náměstí opravit postupně a využít při tom i prvků, které jsou v původním návrhu rekonstrukce náměstí od ARN studia architekta Jiřího Krejčíka. Studie by kromě parkování pod zemí měla řešit i způsob oprav podloubí, ulice V Kopečku či prostor před hotelem Grand. Měla by také ukázat, které opravy lze udělat bez stavebního povolení.

Město je nyní s rekonstrukcí náměstí ve fázi žádosti o vydání územního rozhodnutí. Tou se od srpna 2016 zabývá stavební úřad v Hořicích, kam bylo pro podezření z podjatosti vedení města a hradeckého úřadu územní řízení přesunuto.

Pro většinu politických subjektů v Hradci je rekonstrukce náměstí tradičním předvolební tématem. Nejinak tomu bylo loni před obecními volbami. Minulé vedení města před volbami nechalo asi za 3,5 milionu korun provizorně opravit zničené chodníky a rozpadlé povrchy parkoviště na Velkém náměstí.

Autoři | Foto informuj.cz

Štítky ČR, správa, stavby, automobilová, parkování, Hradec Králové, Jiří Langer, rekonstrukce, oprava, Jiří Bláha, Pavlína Springerová, Hradecký demokratický klub, Velké náměstí, Jiří Krejčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzemní parkoviště pod velkým náměstím v Hradci dostává reálné obrysy. Mělo by stát 200 milionů  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.