Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Smutný rekord. V hradeckém kraji vzrostl o 100 % počet případů volání za jízdy

V Královéhradeckém kraji o více než 100 procent vzrostl počet případů, kdy policisté přistihli řidiče při jízdě s mobilním telefonem v ruce nebo jiným hovorovým zařízením. Letos těchto případů evidují 1418, loni za stejné období 557. Novinářům to dnes sdělila Magdaléna Vlčková z krajského policejního ředitelství. Podle policie jde o velmi nebezpečné chování. Řidičům za to hrozí pokuty, na místě do tisíce korun, ve správním řízení od 1500 do 2500 korun a dva trestné body.

"Statistika dokazuje nezvykle velký meziroční nárůst tohoto velmi rizikového chování. Nevěnování se řízení je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod, a to včetně těch tragických," uvedla Vlčková.

Loni v Královéhradeckém kraji policie zaznamenala 5074 dopravních nehod, které byly ve většině případů zapříčiněny právě tím, že se řidič dostatečně nevěnoval řízení. "K zadokumentování těchto přestupků policisté používají monokulární dalekohled, který dokáže chování řidiče zaznamenat až na vzdálenost 800 metrů. Předsunuté hlídky pak o zjištěných přestupcích informují kontrolní stanoviště, na nichž policisté přestupce zastavují. Policisté ale také používají fotoaparáty či kamery," uvedla Vlčková.

Loni zemřelo na silnicích méně lidí

Z hlediska počtu a následků dopravních nehod byl loňský rok v Královéhradeckém kraji příznivý. V roce 2018 zemřelo na silnicích při nehodách 18 lidí, o šest méně než v roce 2017. Je to nejméně usmrcených lidí od roku 1961. Bylo to zároveň nejméně obětí na životech ze všech regionů ČR. Počet nehod v kraji loni meziročně klesl o 89. Největším počtem dopravních nehod se policisté v roce 2018 zabývali na Hradecku, a to 1631 případy, což bylo o 99 méně než předloni. Naopak nejméně nehod, 615, bylo na Rychnovsku, což představuje pokles o 34 nehod.

Co do počtu nehod v Královéhradeckém kraji vedou přetížené silnice první třídy a velká města, jako jsou Hradec Králové nebo Trutnov. Nehody ve městech ale nepatří zpravidla k nejvážnějším.

Autoři

Štítky ČR, policie, automobilová, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, silnice, havárie, dopravní nehoda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smutný rekord. V hradeckém kraji vzrostl o 100 % počet případů volání za jízdy  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.