Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V noclehárnách v Hradci Králové i v mrazech místa pro bezdomovce stále jsou

Noclehárny pro lidi bez domova v Hradci Králové jsou z větší částí zaplněné již od začátku zimy. Mrazivé noci v posledních dnech zvýšily zájem bezdomovců jen mírně. Kdo z nich chce být v teple, místo v noclehárně stále najde.

"Ráno bylo minus 12 stupňů Celsia. V budově, kde je Dům Matky Terezy, máme asi deset volných míst k sezení a v zimní noclehárně na letišti jsme ještě v úterý měli tři volná lůžka a asi pět míst k sezení. Kapacita je naplněna asi z 80 procent," uvedla včera vedoucí Domu Matky Terezy Dana Pechová. Zimní kapacita noclehárny je 90 míst.

V noclehárně Domu Matky Terezy je 30 lůžek pro muže, 20 lůžek pro ženy a ještě deset míst pro ženy k sezení. V zimě je k dispozici také noclehárna na hradeckém letišti, kde je pro muže 20 lůžek a deset míst k sezení. "Převažují muži, žen je asi 20 procent. Kdyby nám chyběla místa pro muže, jsme připraveni jim poskytnout neobsazená místa pro ženy," řekla Pechová.

Zimní kapacitu nocleháren o počtu 90 míst považuje charita pro Hradec Králové za dostatečnou. V období od dubna do konce listopadu zpravidla funguje jen noclehárna v Domě Matky Terezy s kapacitou 30 lůžek pro muže a 15 lůžek pro ženy.

"Poměrně velký zájem jsme tentokrát zaznamenali již na začátku zimy a od té doby se drží zhruba na stejné úrovni. Zimní noclehárnu jsme otevřeli už v listopadu, o měsíc dříve. V posledních dnech se zájem zvýšil jen nepatrně. Ze zkušeností víme, že zájem o noclehárnu nevzroste ze dne na den," dodala Pechová.

Královéhradecký kraj dnes druhý den po sobě zasáhly silné mrazy. Většina měřicích stanic ráno v kraji zaznamenala teploty od minus deseti do minus 15 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo opět v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde teplota klesla k minus 20 stupňům Celsia. Orlické Záhoří na východní straně Orlických hor patří tradičně k nejchladnějším místům v kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Oblastní charita Hradec Králové

Štítky ČR, správa, sociální, počasí, mráz, charita, bezdomovci, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noclehárnách v Hradci Králové i v mrazech místa pro bezdomovce stále jsou  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.